Sokolov put – najatraktivnija nebeska trka u Srbiji

Sokolov put – najatraktivnija nebeska trka u Srbiji
Planinska trka Sokolov put održana je po treći put, 15.oktobra. Centar Niške Banje je dočekao preko 250 nebeskih trkača iz 12 zemalja koji su na stazi dužine 22 km uz 2.169 m uspona, preko grebena Suve planine trčali do njenog najvišeg vrha, Trema.

Po rečima trkača, ovo je jedna od najlepših i najzahtevnijih skyrunning trka u Srbiji, koja se ne može propustiti. Vrhovi, odseci, neverovatan pogled, jednom rečju “izazov” je ono što okuplja sve veći broj planinskih trkača širom Evrope koji sa oduševljenjem pričaju o ovoj stazi, planini i ponose se učešćem na ovoj trci.

Najbrži u muškoj konkurenciji bio je Mladen Plakalović iz BiH, predstavnik Jahorina Ultra trail tima koji je ovu stazu pretrčao za sjajnih 2 sata, 36 minuta.

Drugo mesto je zauzeo Nenad Živković iz Kruševca sa vremenom 2 sata i 47 minuta, dok je treće mesto zauzeo trećeplasirani Dušan Bazić sa Kopaonika i vremenom 2 sata i 51 minut.

Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Martyna Kantor iz Poljske sa oborenim rekordom staze i vremenom 3 sata 19 min i 45 sekundi. Ovo je sjajan rezultat za mladu Poljakinju koja je u ukupnom plasmanu zauzela 9 mesto. Drugo mesto kod dama je osvojila takodje gošća iz Poljske, Ewelina Matula, sa vremenom 3 sata i 41 minut, dok je trećeplasirana Marina Nikolić iz Beograda stazu prešla za 3 sata i 48 minuta.

Posebno smo ponosni na to da je kvalitet takmičara na dosta višem nivou, imali smo tu čast da na startu imamo prvakinju države u triatlonu Vidu Medić, osvajača Olimpijskog srebra u Riu Marka Tomićevića (kajak) i sjajne skyrunning timove iz Bugarske, Slovenije, Poljske u ne tako malom broju.

Pozitivna energija, sjajno raspoloženje medju trkačima, oboreni sopstveni rekordi, jedna prosidba, nova prijateljstva, gomila dece na cilju (Trem, 1.810mnv), poslednja trka sezone, ali svakako ljubav prema planini na prvi pogled sa Mosora, Sokolovog kamena ili Trema. Učesnici Sokolovog puta su vikend iskoristili za obilazak okoline ili opuštanje u wellnes i spa centru u Niškoj Banji.

Skyrunning asocijacija Srbije se zahvaljuje Turističkoj organizaiciji Niša koja kao dugogodišnji pokrovitelj podržava ovu trku koje će tek u narednim godinama pokazati svoj puni potencijal i veliki doprinos razvoju aktivnog turizma na ovom području. Velika zahvalnost ide Opštini Niška Banja, Prima kozmetici, Wiener osiguranju, kao i svim organiazcijama, volonterima koji su doprineli kvalitetu ovog dogadjaja. Posebnu zahvalnost se upućuje grupi volontera (kolega) iz Rumunije, organizatorima njihovog najpopularnijeg sky race-a Retezat, koji su se samoinicijativno prijavili za pomoć u organizaciji. Ukus prirode i duh tradicije mogao se prepoznati na osvežavajućim stanicama na kojima je Zlatiborac sa svojim proizvodima obezbedio dodatnu energiju trkačima na stazi. 

Ovom trkom završena je još jedna uspešna skyrunning sezona u Srbiji. Iza asocijacije stoji 19 trka, za dve godine postojanja a kalendar za 2017. očekujte u narednih mesec dana kad će biti i proglašenje pobednika Lige za 2016. Dušan Bazić sa Kopaonika i Nevena Rajković iz Kruševca su zasluženo osvojili epitet najboljih kroz sve formate nebeskog trčanja.