Ruski privrednici zainteresovani za Nišku Banju

Ruski privrednici zainteresovani za Nišku Banju

Predstavnici ruske delegacije iz Rostova na Donu i udruženja kozačkih privrednika posetili su Niš da bi povezela ruske i srpske poljoprivredne proizvođače, što bi povećalo izvoz domaćih proizvoda, a time i proizvodnju. Grad Niš je spreman da podrži svaki oblik saradnje sa ruskim privrednicima, rekao je na sastanku u Gradskoj kući, zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur, posle prezentacije ruskoj delegaciji o mogućnostima investiranja u naš grad.

Ruska privredna delegacija iz Rostova koja je prvi put u Nišu, osmatra šta je interesantno na našem tržištu kako bi mogli u budućnosti da sarađuju sa niškim privrednicima i Gradom Nišom.

„Cilj našeg dolaska je pomoć našoj braći Kozacima i da napravimo ekonomsku osnovu te naše saradnje sa privrednicima u Srbiji. Očekujemo da dobijemo vaše privredne odnosno komercijalne ponude na ruskom jeziku u elektronskoj formi, a onda ćemo mi te predloge prezentovati ruskim investitorima“, kaže jedan od predstavnika Rostova na Donu, Vasilije Filipovič Hejlo.

GRadska kuca

Grad Niš je spreman da podrži svaki oblik saradnje sa ruskom delegacijom, koja pored privredne podrazumeva i unapređenje kulturne saradnje, rekao je zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

„Ruska delegacija se informiše o potencijalima saradnje u Nišu, najviše u oblasti poljoprivrede odnosno u prerađivanju poljoprivrednih proizvoda i izvozu naših poljoprivrednih proizvoda i prerađevina u Rusiju“, objašnjava Banđur.

Dan ranije, ruska delegacija bila je na sastanku u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu na kome su istakli da su Kozaci najviše zainteresovani za hranu, posebno otkup voća. Kako su objasnili, srpski poljoprivrednici bi želeli da se izvozi i sušeno, a ne samo sveže voće, jer je tada cena veća.

RPK

Ruskoj delegaciji privukao je pažnju i turistički potencijal ovog regiona, navodi Stevo Vranić iz Kozačkog saveza Srbije.

„Skrenuli su nam pažnju da žele posetiti i Nišku Banju. U Rusiji ima 7 miliona Kozaka sa kojima smo u kontaktu, pa zamislite koliko bi značilo da nam godišnje dođe samo 1% njih. To bi pokrenulo i turizam i ugostiteljstvo“, kaže Steva Vranić.

Inače, prema podacima Regionalne privredne komore u našem regionu se 60 hiljada domaćinstava bavi poljoprivredom. Trećina teritorije zauzima poljoprivredno zemljište i najviše se gaje žitarice, dok je tek 12% predviđeno za proizvodnju voća i povrća.

RPK 2

Za dugoročni plasman poljoprivrednih proizvoda na tržištu Rusije, potrebno je povećati proizvodnju upravo ovih namirnica, ali ulagati i u izgradnju sušara, hladnjača i modernih sistema za navodnjavanje, navodi se u istraživanju Regionalne privredne komore Niš.