Састанак представника ГО Нишка Бања и Скупштине града Ниша

„Градска општина Нишка Бања мора да се развија као туристичка општина, као јединица локалне самоуправе јединствена по својим карактеристикама. Мора да се разликује од других градских општина зато што има своје специфичности које морају да уважавају и град и држава“, оцењено је на састанку представника Градске општине Нишка Бања и Скупштине града Ниша.

На састанку, на коме су домаћини били председник ГО Нишка Бања Зоран Видановић и председник Скупштине општине Нишка Бања мр Саша Јовановић, а гости председник Скупштине града Ниша др Миле Илић, директор ЈКП „Горица“ Игор Јованић и њихови најближи сарадници речено је да је потребно начинити један радикалан заокрет у развоју Нишке Бање како би она досегла ниво развијености најпре Сокобање и Врњачке Бање, а потом ниво развијености европских бања.

Председник ГО Нишка Бања Зоран Видановић је као приоритете за бањску општину истакао измену и унапређење њеног статуса, укључивање представника општине у консултације око израде градског буџета за 2014. годину, и давање сагласности од стране Скупштине града Ниша на одлуку бањске скупштине о формирању месних заједница.

Видановић је подсетио да ова општина Нишка Бања дуго указује на то да су јој неопходне веће надлежности и веће обавезе како би се брже развијала.

„Када је реч о формирању месних заједница, ту одлуку је већ донела Скупштина општине Нишка Бања, али према важећем законодавству неопходна је и сагласност Скупштине града Ниша да би она постала пуноважна. Мислим да је то питање око којег у градском парламенту не би требало да буде спорења јер јето начин да се власт приближи грађанима и да грађани преузму овлашћења у своје руке“, нагласио је Видановић.

Он је овом приликом образложио и разлоге због којих градске општине треба да учествују у консултацијама око изграде градског буџета.

„Свесни смо да је буџет града у тешкој ситуацији. Не желимо да не делимо судбину града, али би морали да имамо имамо извесно учешће бар када је у питању доношење одлуке о расподели средстава између града и градских општина. То су заједничка средства, заједнички проблеми и уколико изостане подршка града и издвајањем предвиђених средстава биће проблема и са функционисањем градских општина“, додао је Видановић.

Председник Скупштине Градске општине  Нишка Бања, мр Саша Јовановић рекао је да би изменом статуса градских општина на добитку био и град и сви грађани Ниша

„Преношењем надлежности за решавање свакодневних проблема грађана на градске општине, град би био растерећен многих обавеза, тако да би могао да се посвети капиталним објектима и да се бави питањима којима треба да се бави као регионални центар“, казао је мр Јовановић.

Председник Скупштине града Ниша др Миле Илић подржао је захтеве представника бањске општине и нагласио да је потребно извршити прерасподелу надлежности између града и градских општина, а да Нишка Бања, због своје специфичности, треба да добије чак и неке веће надлежности него остале градске општине.

„Пропуштено је доста времена али не зато што се није хтело, већ зато што није било системских и концептуалних решења за развој Нишке Бање као туристичке општине. Верујем да ћемо већ до краја године или почетком наредне године и на градском нивоу донети неке одлуке и програме који ће представљати претпоставке за даљи убрзанији развој Нишке Бање. Градска општина Нишка Бања мора да се развија као туристичка општина“, истакао је др Илић.

Он је рекао да је веома битно са становишта развоја ове средине да Скупштина града усвоји средњорочни програм развоја Нишке Бање и да цео град стане иза тога. Неопходно је, додао је др Илић да све институције имају активан однос према развоју Нишке Бање и да се онда говори о преношењу већег износа средстава из буџета града општини Нишка Бања ради њеног успешног развоја.

Између осталог, на састанку је договорено да град Ниш и ГО Нишка Бања заједнички затраже од Агенције за приватизацију и надлежних министарстава да реше проблем напуштених хотела у Нишкој Бањи.

„Веома је битно да се реши питање статуса хотела који су дуго напуштени. Тражићемо од Агенције за приватизацију и министарстава да посредују код власника – или ће градити или ће рушити, или се покренути нови поступци приватизације. Недопустиво је да годинама ти објекти, такви какви су, стоје у центру Нишке Бање“, рекао је др Миле Илић.

 

Коментари су затворени.