Поплаве на подручју општине Нишка Бања

Набујала Кутинска река поплавила је у ноћи између 15. и 16. маја приобаље на подручју општине Нишка Бања. Најтежа ситуација била је у Лазаревом Селу где је бујица поплавила погоне и пословни простор предузећа „Смај“, неколико приватних домаћинстава и већи број њива.

Набујала Кутинска река поплавила је и већи број помоћних објеката, пластеника и ораница у насељу Никола Тесла. Због опасности од већих поплава, Штаб за ванредне ситуације града Ниша срушио је пропуст у овом насељу и тако обезбедио већи проток воде.

Председник Градске општине Нишка Бања Зоран Видановић истиче да општина годинама уназад захтева од надлежних установа и инситутуција да уреде корито и обале река које изазивају поплаве, пре свих корито и обале Кутинске и Јелашничке реке. Међутим, како наглашава Видановић, сви захтеви и апели бањске општине остали су до сада без одговора. „Ово је пети пут да се на територији општине Нишка Бања изливају бујични водотокови, а појединци кривицу поново пребацују општини. Чињеница је, пак, да смо протеклих година од „Србијавода“ и других институција добијали кривичне пријаве за то што смо рушили прелаз преко Кутинске реке у насељу Никола Тесла како би од бујице спасили имовину, али и животе мештана овог насеља. Не само да смо добијали кривичне пријаве, него смо након претпоследњих поплава били приморани и на радикалне мере због неиспуњавања обећања града да ће нам надокнадити део средстава утрошених за отклањање последица од поплава“, рекао је Видановић.

Према Видановићевим речима Градска општина Нишка Бања је инсистирала и инсистираће да се проблем са поплавама реши на на најбољи могући начин, а то је да се преко Кутинске реке направи мост и да се уреде корито и обале бујичних водотокова.

„На ушћу Кутинске реке у Нишаву је пре пуних тридесет година изграђен први прелаз од бетонских цеви и то као привремено решење. Године пролазе, али тај прелаз је и даље једина веза општине Нишка Бања са Сврљигом и општином Пантелеј, али је и препрека на реци због које долази до изливања воде из корита. Изградњом моста на том месту трајно би се решио проблем са поплавама, али према важећим прописима може да га изгради једино Дирекција за изградњу града Ниша. Да би проблем са поплавама био трајно решен неопходно је и да „Србијаводе“ направе план заштите од поплава, направе бране, водоутврде, уреде корита и отклоне критичне тачке на Кутинској и Јелашничкој реци“, нагласио је Видановић.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.