Пихтије као бањски бренд

Пихтијада у Нишкој Бањи, једина пихтијада у јужном делу Србије, окупила је 18. и 19. јанауара на централном бањском шеталишту бројне љубитеље овог специјалитета. Своје умеће у припремању пихтија демонстрирали су мештани Власотинца, Сврљига, Ниша, Нишке Бање и околних бањских села. Пихтије које су се крчкале у десетак казана биле су права атракција за госте Нишке Бање, међу којима је било доста и македонских навијача који су у Нишу пратили Европско првенство рукомету. Посетиоци су могли да пробају пихтије које су претходних дана припремали учесници манифестација, али и грејану ракију, пите, проје и друге специјалитетет из овог краја.
Међу педесетак учесника пихтијаде било је домаћица, службеника, електричара, пензионера.. Једна од учесница Пихтијаде, Драгица Трифуновић из Нишке Бање истакла је да припрема пихтија представља део овдашње традиције и да се умеће преноси са колена на колено. „Овде нема професионалних кувара, али су сви учесници прави мајстори за пихтије. Пихтије се кувају и у другим деловима наше земље, али ове из нишког краја немају премца. За разлику од војвођанских пихтија које се једу као главно јело, ове наше овде се једу као предјело“, објаснила је Трифуновић.
Победник прошлогодишње Пихтијаде Горан Живић из Сврљига истакао је да тајна добрих пихтија лежи у добром месу. „Без доброг димљеног меса нема ни добрих пихтија. Од зачина се користе пре свега бели лук и со, и можда евентуално, мало бибер и ловоров лист“, рекао је Живић.
Председник Градске општине Нишка Бања Зоран Видановић истакао је да све већи број посетилаца и учесника Пихтијаде потврђује да је овај специјалитет посао бренд Нишке Бање.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.