ONI TRČE IZNAD OBLAKA – Srpski trkači imaju jednu od najlepših staza u Evropi

ONI TRČE IZNAD OBLAKA  – Srpski trkači imaju jednu od najlepših staza u Evropi

U najatraktivnijoj trci, Sokolov put, u Srbiji učestvovalo 300 trkača.

Planinska trka Sokolov put održana je po četvrti put, centar Niške banje je dočekao 300 nebeskih trkača iz 12 zemalja koji su na stazi dužine 30 i 15 km, preko grebena Suve planine, trčali do njenog najvišeg vrha Trema i Bojaninih voda.

START TRKE SOKOLOV PUT, FOTO: SKYRUNNING SERBIA

Po rečima trkača, ovo je jedna od najlepših i najzahtevnijih skajraning trka u Srbiji, koja se ne propušta. Vrhovi, odseci, neverovatan pogled, jednom rečju „izazov“ je ono što okuplja sve veći broj planinskih trkača širom Evrope koji sa oduševljenjem pričaju o ovoj stazi, planini i ponose se učešćem na ovoj trci.
Najbrži u muškoj konkurenciji na 30 km bio je Dušan Bazić sa Kopaonika, koji je ovu stazu pretrčao za sjajnih 3 sata, 20 minuta. Drugo mesto je zauzeo Aleksandar Kirkovski iz Makedonije sa vremenom 3 sata i 22 minuta, dok je treće mesto zauzeo takođe takmičar iz Makedonije Dejan Todevski sa vremenom 3 sata i 23 minuta.
Kod žena na 30 km najbrža je bila Miluša Bošković iz Crne gore sa vremenom 4 sata 29 minuta. Drugo mesto kod dama je osvojila Jovana Stojković iz Niša sa 50 minuta zaostatka za Milušom, dok je trećeplasirana Dragana Kurtović iz Beograda stazu prešla za 13 sekundi sporije nego Jovana. Inače trka na 30km je po pravilima svetske skajranong federacije u formatu skaj klasika I boduje se za na cionalnu Ligu.

NEVEROVATNI PREDELI SUVE PLANINE, FOTO: SKYRUNNING SERBIA

Trka na 15km nije imala bodovanje ali su napravljeni sjajni rezultati, odličan potez sa kraćom stazom gde je dosta novih trkača sa asfalta ušlo u svet nebeskog trčanja. Prvo mesto kod muškaraca osvaja Željko Ćorić iz Niša, drugo Aleksandar Božović iz Kragujevca, treće Slobodan Ivković iz Beograda. Kod dama prvo mesto osvaja Ivana Petrović iz Leposavića koja je ujedno bila I četvrta kod muškaraca što govori o velikom potencijalu. Drugo mesto zauzima Teodora Eror iz Novog Sada a treće Milica Branković iz Beograda.

ONI SU NAJBOLJI I NAJIZDRŽLJIVIJI, FOTO: SKYRUNNING SERBIA

Najizazovnija trka skajraning lige se dogodine sprema za svoje jubilarno peto izdanje. Skajraning asocijacija Srbije se zahvaljuje Turističkoj organizaiciji Niša koja kao dugogodišnji pokrovitelj podržava ovu trku. Velika zahvalnost ide Opštini Niška Banja, Marnik run, planinarskom klubu Mosor, kao i svim organiazcijama, volonterima koji su doprineli kvalitetu ovog dogadjaja. Ovom trkom završena je treća skajraning sezona u Srbiji. Iza asocijacije stoji 23 trka, za tri godine postojanja, a kalendar za 2018. očekuje se u narednih mesec dana kad će biti i proglašenje pobednika Lige za 2017.

 

IZVOR: Kurir.rs / Kurir sport