Одрасли у школским клупама

Основну школу „Душан Тасковић Срећко” у Сићеву наредне јесени похађаће 75 одраслих особа. Школа у Сићеву једна је од 80 основних школа у Србији које су отвориле врата за ђаке старије од 15 година и које су укључене у пројекат развоја система функционалног основног образовања одраслих у Србији – „Друга шанса”. Овај пројекат Европска унија финансира са четири милиона евра, а реализују гу Министарство просвете и науке, Национална служба за запошљавање, одабране основне и средње школе, уз подршку локалних самоуправа. Поводом укључивања ОШ „Душан Тасковић Срећко” из Сићева у пројекат у просторијама Градске општине Нишка Бања 13. марта одржан је заједнички састанак свих учесника пројекта на коме су дефинисани основни задаци које ће учесници морати да реализују у наредном период, како би све било спремно да у Сићеву октобра крене настава.
Директор ОШ „Душан Тасковић Срећко” Предраг Нешовић истакао је да ће школу моћи да похађају како мештани општине Нишка Бања, тако и мештани осталих градских општина у Нишу. „У наредном периоду предстоји нам информисање грађана о томе које ће све користи имати од завршетка основног образовања, као и обука наставног особља за рад са одраслим полазницима. Школу ће моћи да похађају сва лица која немају завршену основну школу и која никада нису ни полазила у школу. Настава ће бити организована у три циклуса, од првог до четвртог разреда, пети и шести разред, и седми и осми разред, а код последњег циклуса полазници ће моћи да добију стручну обуку. Настава је прилагођена одраслим особама, и они ће за само три године моћи да стекну функционална знања која ће им бити од велике користи у даљем животу. Лица која заврше школу добиће могућност и да упишу средње школа, а уколико желе и факултете и више школе“, изјавио је Нешовић и додао да ће за све полазнике бити обезбеђене бесплатне картице за превоз до Сићева за све време трајања наставе.
Вођа пројектног тима „Друга шанса“ Анита Јакопсоне истакла је да је овај пројекат прилика за више од 5.000 грађана Србије да започну бољи живот. „У Србији постоји велики број људи који немају основно образовање. Сада им се пружа могућност да добију и основно стручно образовање и иницијално стручно образовање, чиме ће се интегрисати у друштво и имати већу шансу да пронађу посао. Овај пројекат је истовремено одлична прилика да се образовни систем у Србији реструктурира и да се искористе капацитети школа, како људски тако и материјални. Чињеница је да у Србији има превише основних и средњих школа, али отварањем њихових врата за одрасле који до сада нису имали прилику да се едукују, њихови потенцијали би се максимално искористили“, изјавила је Јакобсоне и подсетила да се пројекат „Друга шнаса“ већ реализује у 37 основних школа, док ће у 43 кренути ове године.
Председник Градске општине Нишка Бања Зоран Видановић нагласио је да ће општина активно учествовати у реализацији пројекта „Друга шанса“ и да ће школи у Сићеву пружити сву неопходну логистичку подршку. “ Стално говоримо о томе да смо земља паметних и образованих људи, и да извозимо „мозгове“. Међутим, мало се говори о томе да имамо велики број људи без основног образовања. Сматрам да је недопустиво да у 21. веку имамо једну огромну популацију која нема елементарна знања, која не зна да чита и пише. Таквим људима помоћи ћемо да искористе прилику, и да заврше основну школу. Мотивисаћемо мештане да се у што већем броју пријаве за школу, а помоћ ћемо им и да прибаве документацију неопходну за упис“, изајвио је Видановић.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.