Ko će rešiti lavirint u Jelašnici?

Ko će rešiti lavirint u Jelašnici?

Već četvrtu godinu zaredom sportski klub „Tribe“ u saradnji sa Gradskom opštinom Niška Banja uspešno organizuje avanturističku međunarodnu trku sa preprekama u Jelašničkoj klisuri. I ove godine nas očekuje još jedno izdanje trke „The Maze UP!“.

Na ovoj avanturističkoj trci učestvovaće preko 500 takmičara u planinskoj i trkačkoj kategoriji.

Zašto Jelašnica?

Jelašnička klisura je jedna od najmlađih penjališta u Srbiji posvećena sportskom penjanju, te stoga, većina ekipe koja organizuje trku ide često tamo i zna svaki njen kutak. Klisura je savršeno mesto za ovakvu trku jer je prožima pravi mali lavirinti stena . Ona je najlepša je i najromantičnija klisura jugoistočne Srbije.

Neki istraživači smatraju da je nekada predstavljala jedinstvenu ali razgranatu pećinu kroz koju je proticala Jelašnička reka. Jelašnička klisura je specijalni rezervat prirode prve kategorije, i kao zaštićeno područje sa značajnim ekološkim i kulturnim dobrima, područje klisure namenjeno je očuvanju ukupne geološke, biološke i predeone raznovrsnosti Srbije, i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih delatnosti usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja.

„THE MAZE UP“ i 16. jun je datum koji nestrpljivo svi iščekujemo.

Učestvuje se u pojedinačnoj konkurenciji: ženska i muška kategorija. Za učešće na trci nisu vam potrebna znanja i veštine iz nekog od outdoor sportova. Poželjno je da vam boravak u prirodi pruža radost i uzbuđenje.

Staza je obezbeđena i prelazi se hodajući, trčeći ili četvoronoške. Deli se u dve kategorije: rookie i adventure. Na samoj stazi, pored trčanja ili pešačenja kroz prelep ambijent Jelašničke klisure, imaćete priliku da na različitim tačkama savladate određene prepreke, poput provlačenja, puzanja, izvlačenja tereta, vode, blata, višenja, penjanja i slično.

Nakon trke, očekuje vas i Cave party i proglašenje pobednika.

Sa druge strane, po rečima predsednika Gradske opštine Niška Banja, Dejana Jovanovića, trka će doprineti kompletiranju i zaokruživanju postojeće turističke ponude Niške Banje i okoline, u vidu podizanja ugostiteljskih i turističkih usluga, kao i korišćenje smeštajnih kapaciteta i poboljšanje pozicije na turističkom tržištu, kako za naše sugrađane, tako i za goste iz inostranstva.

Pored ekonomske, važno je stimulisati i socijalnu funkciju turizma, posebno u sferi sporta, edukacije dece i mladih i stvaranjem uslova za dnevni, nedeljni odmori i rekreaciju stanovništva.