Искоришћење термалних вода

Градска општина Нишка Бања организовала је дводневни семинар на коме су презентована знања и најбоље праксе за пуну искоришћеност минералних вода за балнеологију, спа и велнес туризам.
Пројектом су обухваћене Нишка Бања, Долна Бања из Бугарске и још неколико бања из обе земље. Оне ће добити свеобухватне студије о квалитету и квантитету минералних вода на својим територијама.
„Ради се о веома квалитетном пројекту из ИПА фонда који финансира Европска унија. Ради се о провери капацитета изворишта топле воде и о свим могућим начинима за искоришћење те топле воде. Пре свега се мисли на проширење капацитета у области здравственог и бањског туризма, изградњи спа центара, а затим и све остале друге могућности за искоришћење топле воде, као што је изградња стакленика и пластеника“, рекао је мр Саша Јовановић, председник Скупштине Градке општине Нишка Бања.
У Србији се, поред Нишке Бање раде анализе вода из Врањске Бање, Сокобање и Бање Јошанице, док се у Бугарској анализира вода из Сепареве Бање, Књажево, Хостенец, Пчелин, Ћустендил и Момин проход.
„За нас је овај пројекат јако значајан, јер је први у прекограничној сарадњи наших општина. Наше бање имају доста заједничког у погледу квалитета вода, али и услуга које пружају. Осим сарадње у области вода, ми желимо да проширимо сарадњу и у другим областима, размишљамо о побратимљењу са Нишком Бањом. Овај пројекат је за нас веома важан, јер су приоритети у развоју наше општине сеоски туризам и угоститељство“, рекао је Владимир Џамбазов, председник Општине Долна Бања.
На основу добијених резултата потенцијални инвеститори ће бити упознати са могућностима за изградњу бањских купатила, спа и велнес центара.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.