Grafička radionica Sićevo 2017.

Grafička radionica Sićevo 2017.

Grafička radionica Sićevo 2017. šesnaesti put za redom okuplja umetnike- grafičare u selu Sićevu nadomak Niša. Do sada je u grafičkoj radionici stvaralo 76 umetnika iz Srbije, Bugarske, Italije, Kanade, Danske, Belgije, Makedonije, Meksika. Ovaj saziv biće realizovan u terminu: 29. maj – 4. jun 2017. godine.
U Sićevo je pozvano petoro umetnika iz Poljske – Marta Božik, Bugarske – Veliko Maričevski i Srbije Mina Rakidžić, Vladimir Milanović, (Beograd), Ljubiša Brković (Niš). Ovakav sastav učesnika plod je namere organizatora da radionica zadrži međunarodni karakter i okupi autore koji potiču iz različitih kulturnih miljea.

Tokom zajedničkog sedmodnevnog boravka u Sićevu umetnici će raditi u tehnikama duboke ili visoke štampe i razmeniti iskustva vezana za različit pristup grafici, tehnikama rada na matrici i osobenostima štampe.
Galerija savremene likovne umetnosti Niš već čitavu deceniju unazad kao visoko profesionalna institucija u Srbiji organizuje grafičku radionicu u Sićevu. Fokusitana na očuvanje grafičke umetnosti, neguje i ukazuje na nove tendencije kada je reč o grafici kod nas.Popularizujući ovaj veoma zastupljen medij i negujući sada već tradicionalna okupljanja međunarodnih umetnika u inspirtivnom selu Sićevu, Galerija radi na očuvanju originalnosti grafičkog lista.

Marta Božyk –Marta Božik dolazi iz Poljske. Rođena je 1973. godine u Krakovu. Studirala je na Fakultetu grafičke umetnosti u Jan Matejko Akademiji lepih umetnosti u Krakovu. 1999. godine završila je pedagoške studije u Poznanju. Od tada radi kao asistent na krakovskoj Jan Matejko Akademiji u ateljeu za drvorez.2013.godine dodeljena joj je titula Doktora likovnih umetnosti. Bavi se intenzivno grafikom, crtanjem, slikanjem i vitražom.Takođe vodi međunarodne umetničke radionice i predavanja i organizator je izložbi.

Veliko Marichevski/Veliko Maričevski dolazi iz Bugarske. Rođen je 1979. godine u Sofiji. Docent je na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Sofiji.Od 2007. godine član je Saveza bugarskih umetnika.
2016. godine učestvuje na seminaru obuke i odlazi u Kinu, na edukaciju Nacionalnih grafičara (15 izabranih asistenata sa različitih akademija) Guanlan Šenšen. Aktivno učestvuje na međunarodnim izložbama grafičara širom sveta. Dobitnik je više nagrada i priznanja poput Nagrade za najbolju štampu na izložbi Sent/Niklaas u Belgiji, Grand prix Međunarodnog bijenala minijature u Vankuveru, Počasna medalja na 13 međunarodnom trijenalu u Poljskoj i mnoge druge.
Do sada je imao 18 samostalnih izložbi u Bugarskoj, Srbiji, Japanu, Kini, Austriji.Učestvuje na rezidencionalnim kolonijama u Kini, Japanu, Francuskoj, Austriji.

Mina Rakidžić rođena 1991.u Beogradu. Završila osnovne i master studije ma Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.Trenutno je na doktorskim studijamana istom odseku. 2015. godine pohađala je kurs „Grafičke strategije“ na Letnjoj akademiji umetnosti u Salcburgu u Austriji. 2016. bila je učesnik rezidencijalnog programa za umetnike – grafičare u grafičkoj bazi Guanlanu u Kini. Priredila je tri samostalne izložbe u Beogradu i Novom Sadu, a učestvovala je na preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik e dve nagrade Fakulteta likovnih umetnosti „Boško Karanović“ i „Stevan Knežević“, kao i nagrade za crtež i treće nagrade na IX izložbi EX YU- Grafika u Beogradu.

Vladimir Milanović je rođen 1979. godine u Beogradu. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao kod prof. Biljane Vuković. Na Interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta u Beogradu stekao je zvanje magistra umetnosti u oblasti digitalne umetnosti.Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2014.Član je ULUSa i predsednik Odbora Grafičke sekcije.Radi kao docent na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
Samostalno je izlagao više puta u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Francuska). Dobitnik je mnogobrojnih nagrada iz oblasti grafike.Učestvovao je na preko 80 kolektivnih izložbi u Srbiji, Švedskoj, Kanadi, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Tajvanu, SADu i drugim zemljama.

Ljubiša Brković iz Niša. Rođen 1943.Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnika u Beogradu.Član je ULUPUDSa i „Niškog grafičkog kruga“ i ima status lobodnog umetnika.
Samostalno je izlagao preko dvadesetak puta u zemlji i inostranstvu i na preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti grafike poput nagrade Mali pečat niškog grafičkog kruga, Nagrade za dizaj fabrike duvana Niš, III Nagrada na izložbi Najboljeg grafičara na VII izložbi EX- YU Grafika u Beogradu i druge.

Učesnike Grafičke radionice u Sićevu danas su obišli i upoznali se sa njihovim radom predsednik Skupštine Gradske opštine Niška Banja, Zoran Jovanović i član Veća Dušan Živković.

image-0-02-04-12629635542984727d55997146a4f8b1233063187db12cff6aa87eb112fb7f63-V image-0-02-04-764019d4ec4c68a30146e07de118ca0a090620af2b9f3f3772106ce8f01acfd3-V