Геронтододомаћице у служби Бањаца

Општина Нишка Бања је током новембра успешно привела крају пројекат „Геронто службе” чији је циљ пружање социјалне и здравствене заштите старим, болесним и непокретним особама. Овај пројекат Нишка Бања организује већ трећу годину заредом, а из општине најављују да ће код надлежних министарстава поново конкурисати за средства како би и у току 2012. годин године могли да помогну својим најстаријим суграђанима.
Председник Скупштине општине Нишка Бања мр Саша Јовановић каже да је пројекат, чији је пун назив „Геронтодомаћице у служби градске општине Нишка Бања” покренут јер званична социјална заштита не може у пуној мери да задовољи потребе старих, болесних и непокретних лица.
„Према званичним статистичким подацима на територији општине Нишка Бања преко 20 одсто популације старије је од 65 година, а међу њима је пуно непокретних лица и хроничних болесника којима је потребна додатна нега. У оквиру стационарног дневног центра за старе и кроз теренски рад мобилних екипа, 2009. и 2010. године, бесплатну помоћ геронтодомаћица имало је 180 особа, а у 2011. години број корисника геронтопрограма повећан је за 15 одсто. Такође су ове године додате и нове услуге, и то бесплатно мерење крвног притиска и шећера у крви, и рад физиотерапеута. Иначе, поред геронтодомаћица које старим и непокретним лицима помажу у обављању кућних послова и одржавању хигијене, ангажовани су и хаузмајстори, који брину о мањим поправкама, а учеснике пројекта су обилазили и лекари и психолози. За три године колико се реализује овај пројекат општина је упослила 50 лица са евиденције Националне службе за запошљавање, од којих је 12 прошло кроз обуку за геронтодомаћице. Обезбеђивање посла, зарада, и доприноса за пензијско, здравствено и социјално осигурање, још једна је добра страна пројекта „Геронтослужбе”, изјавио је мр Јовановић.
Он је истакао да је вредност пројекта „Геронтослужбе” 2.181.000 динара, а општина Нишка Бања га је реализовала у сарадњи са Министарством за људска и мањиска права, државну управу и локалну самоуправу.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.