Francuska iskustva za banjski turizam

Francuska iskustva za banjski turizam

Delegacija zajednica opština Veliki Daks, sa jugozapada Francuske, prethodna tri dana boravila je u Niškoj Banji i Nišu kako bi se upoznala sa prirodnim resursima koje poseduje naše lečilište, ali i svojim bogatim iskustvom pomogla pokretanje turizma u ovoj niškoj opštini. Povezivanje dve banjko-klimatske sredine za sada je na samom početku, ali kako su najavili gradonačelnik Niša, dr Zoran Perišić i pomoćnik gradonačelnika Daksa, Stefan Mokler, koji je ujedno i potpredsednik zajednice Veliki Daks za turizam i banjska lečilišta, vrlo brzo će uslediti konkretni razgovori na polju oživljavanja turizma u Niškoj Banji.

– Moram da priznam da sam ostavljen zadivljen pred onim što sam mogao na čujem od gostiju iz Daksa, kada je u pitanju razvoj banjskog turizma u njihovoj oblasti. Na žalost, kada je u pitanju turizam u Niškoj Banji to je jedna potpuno zapostavljena oblast. Za to postoji dosta objektivnih razloga, ali ipak, dosta je i do nas samih. Niška Banja ima svoje potencijale, a osim banjskog turizma možemo da ponudimo i okruženje banje, a to znači reku, adrenalinski, zdravstveni, etno turizam, arheološko nalazište Medijana. Ne treba zaboraviti da grad ima i aerodrom sa devet međunarodnih linija. Iskreno verujem, da će saradnja sa ovom francuskom regijom doprineti ubrzanijem razvoju naše banje, a pre svega, njenim žiteljima koji bi mogli značajno da povećaju prihode kroz ovu turističku granu, rekao je gradonačelnik Perišić nakon zvaničnog prijema za delegaciju Daksa.

Predstavljajući oblast iz koje dolazi, Stefan Mokler je rekao da u samom banskom mestu Daks živi oko 21.000 stanovnika, ali u zajednici opština Veliki Daks živi više od 56.000 stanovnika. Jedna od manifestacija koja tokom godine u ovu oblast dovede veliki broj turista je korida, kada je Daks domaćin za više od 800.000 ljudi.

-Kao starosedeoci često zaboravljamo na prirodne potencijalne koje poseduje naše neposredno okruženje i često nam je potreban neko sa strane da nas podseti ili podstakne na to, kako te potencijale da iskoristimo i od njih imamo profit. Vaša banja je u neposrednoj blizini značajnog arheološkog nalazišta, ima brojne prirodne lepote zaštićene od zagađenja, pa i neke manifestacije koje se tradicionalno održavaju u njoj. To što banja ima termalne vode čija se upotreba koristi još iz daleke prošlosti, pruža mogućnost da se u 21. veku lečimo na način kako je to činio car Konstantin. Upravo ta činjenica može biti pokretač novog razvoja Niške Banje, a mi smo spremni da sa vama podelimo naša iskustva, pa i da vas upozorimo na moguće promašaje koje smo imali, rekao je Mokler.

Kako je najavio, u narednom periodu, Institut za termalizam iz Daksa pomoći će lokalnoj samoupravi u Niškoj Banji na strukturisanju ponude potencijalnim gostima, a spremni su i da pomognu u pronalaženju partnera i plasmanu turističkih proizvoda Niške Banje, kako bi se ubrzao i povećao lokalni ekonomski razvoj naše banje.

-Naravno, potrebno je neko vreme da se međusobno upoznamo, a to ćemo činiti kroz saradnju u oblasti sporta, kulture, međusobnih gostovanja i razmene dece i mladih iz dve oblasti, najavljuje Mokler.