Едукација младих за безбедну вожњу

У склопу пројекта „Нишка Бања – бања за младе“ мото-клуб „Кетна“ из Ниша организовао је 20. октобра у Техничкој школи „12. фебруар“ акцију „Живот због спорта, безбедност због живота“. Сви заинтересовани ученици могли су да присуствују предавању о безбедности у саобраћају које су одржали чланови МК „Кетна“, полицајац Одељења саобраћајне полиције МУП-а Ниш и професори школе „12. фебруар“. Ученици су такође могли да присуствују и показној мотоциклистичкој вежби коју су мотоциклисти „Кетне“ и нишког МУП-а извели на полигону ове школе. Како је истакао члан МК „Кетна“ Владан Јовановић циљ акције „Живот због спорта, безбедност због живота“, је едуковање младих за безбедну вожњу и њихово упознавање са опасностима које им прете уколико не поштују саобраћајне прописе.
Професор Техничке школе „12. фебруар“ Драган Сремац нагласио је да је акција нишких мотоциклиста одлично осмишљена и да сличне акције треба организовати у свим нишким школама јер истраживања показују да велики број ученика не поштује саобраћајне прописе.
„Према неким нашим сазнањима чак 60 деце не поштује саобраћајне прописе и овакве акције су добре, јер њима можемо да утичемо да најмлађи измене такво понашање“, изјавио је Сремац. Драган Јовановић, менаџер пројекта „Нишка Бања – бања за младе“ и помоћник председника Градске општине Нишка Бања, најавио је да ће ова општина подржати организовање акције „Живот због спорта, безбедност због живота“ и у другим нишким школама. „Акција ће бити организована и у школи у Јелашници и у школи у Нишкој Бањи, а надамо се да ће бити настављена и у другим нишким школама. На овај начин општина Нишка Бања даће свој допринос подизању саобраћајне културе код основаца и средњошколаца“, изјавио је Јовановић и подсетио да ГО Нишка Бања пројекат „Нишка Бања – бања за младе“ реализује у сарадњи са данским програмом ЛЕДИБ.
Ученици који су присуствовали предавању о безбедности у саобраћају могли су да чују фрапантан податак да је у периоду од 1980-те до 2010-те године у нашој земљи било 1,2 милиона саобраћајних несрећа, и да је њима погинуло 38.724 особа, док је 562.691 лице лакше или теже повређено. Статистика је показала да возачи мотоцикала спадају у најризичнију категорију учесника у саобраћају јер су шансе да погину у саобраћајној несрећи 45 пута веће у односу на остале учеснике у саобраћају, док су шансе да буду тешко повређени веће за чак 90 пута, речено је такође на предавању.

Коментари су затворени.