Бањске воде – велико богатство Србије и Бугарске

Представници градске општине Нишка Бања боравили су овог викенда у бугарској општини Долна Бања како би заједно са представницима ове општине и професорима Факултета шумарства из Софије радили на пројекту „Извор минералне воде – извор здравља и благостања“.

Реч је о пројекту који ће омогућити да две поменуте бање, али и целокупан погранични регион добију свеобухватну студију о квалитету и квантитету минералних вода.

Захваљујући овом пројекту биће утврђени и капацитети бања и велнес центара у пограничном региону, а потенцијални инвеститори биће упознати са могућностима за изградњу туристичких објеката у близини изворишта.

На скупу у Долној Бањи предствљени су резултати истраживања термалних и минералних изворишта која се налазе западној Бугарској, а ускоро ће бити представљени и резултати истраживања минералних изворишта са подручја југоисточне и централне Србије.

Доцент Красимира Станева са Факултета шумарства из Софије истакла је да су анализе изворишта у Бугарској и Србији показале да ово подручје Балкана има изузетно квалитетне минералне и термоминералне воде. Анализом је било обухваћено 30 изворишта на различитим локацијама и анализа је показала велики хидропотенцијал овог региона.

„Осим великог хидропотенцијала, изворишта одликује и изузетан квалитет вода. Примера ради у Долној Бањи, имамо извориште са водом чија је температура 73 степени целзијуса, што је извор са најтоплијом водом у Европи. Анализа седам извора у Врњачкој Бањи показала је да је њихова вода по саставу слична оној у у Карловим Варима, светски познатом чешком лечилишту“, нагласила је Станева.

Стојан Динев, експерт за развој СПА туризма истакао је да се могућности за развој изворишта недовољно користе због недовољно пара за изградњу туристичких садржаја, саобраћајне инфраструктуре и мањка урбанистичких планова.

Према речима председника Градске општине Нишка Бања Зорана Видановића пројекат „Извор минералне воде – извор здравља и благостања“ побољшаће квалитет туристичке понуде Нишке Бање.

„Овај пројекат ће нам помоћи да максимално користимо оно што је базично за сваку бању, а то је лековита минерална вода. Верујем да ће ово ће бити само први у низу пројеката које ћемо заједно реализовати са Општином Долна Бања“, изјавио је Видановић.

Пројекат „Извор минералне воде – извор здравља и благостања“ финансира са нешто више од 165.000 евра Европска унија кроз програм Прекограничне сарадње Бугарске и Србије.

 

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.