Спортске активности

Спортске активности

Још од времена старих Римљана, познато је да је Нишка Бања поседује изузетно лековите термоминералне воде. Мање је познато да је Нишка Бања идеално место за одмор љубитеља спортско-рекреативног туризма јер поседује хиподром, тениске терене, терене за мали и велики фудбал, рукомет и одбојку, и терене за екстремне спортове, за параглајдинг, скијање, спортско и слободно пењање, мото крос и вожњу џиповима.. опширније

Општина Нишка Бања је покровитељ и организатор бројних спортских манифестација. Заједно са Кошаркашким савезом Србије општина Нишка Бања организује традиционални ускршњи мини баскет фестивал који је ушао у званични календар такмичења организације ФИБА. Ово такмичење сваке године окупи око 1.000 младих кошаркаша из наше земље, Македоније, Бугарске, Мађарске и Републике Српске. Веома запажена спортска надметања у Нишкој Бањи су и џудо куп, турнир рукометних ветерана и ветеранки југоисточне Европе, рукометно првенство средњих школа града Ниша, шаховски турнири, спортско лето „Женева“ и видовдански скуп ветерана 63. падобранске бригаде.

Нишка Бања је 2008. године била домаћин Европског првенства у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање. На Нишави код Островице одржано је више националних и европских такмичења у рафтингу, и у кајаку на дивљим водама.

 

ТЕНИСКИ ТЕРЕНИ

Општина Нишка Бања недавно је завршила реконструкцију тениских терена у Спортско-рекреативном центру „Вртоп“. Љубитељима овог спорта сада су на располагању два одлична терена са подлогом од шљунка, као и свлачионице и простор за чување опреме. Терени су осветљени, тако да су тренинзи и мечеви могући и у вечерњим сатима.

ПАРАГЛАЈДИНГ

Окружена планинским венцима Нишка Бања представља идеалан терен за параглајдинг. Терен са обронака Коритњака сматра се једним од најбезбеднијих и најквалитетнијих за параглајдинг не само код нас већ и у Европи. Августа 2008. године на овом терену организовано је Европско првенство у прецизном летењу. Полетна стаза на Коритњаку је на 550 метара надморске висине, са висинском разликом од 350 метара. Поред Коритњака веома популарно место међу паргалајдеристима је и Вишеград изнад села Сићева. Полетна стаза на Вишеграду налази се на надморској висини од 1030 метара, са висинском разликом од 500 метара.

СКИЈАЊЕ

Излетиште Бојанине воде на обронцима Суве планине на надморској висини од 860 метара скијашима може да пружи све оно што очекују од зимског центра. Ски стаза „Соколов камен“ на Бојаниним водама дуга је 900 метара, са висинском разликом од 320 метара, а ту су и дечија ски-стаза, ски-лифт, нови планинарски дом и ски-кућа.

РАФТИНГ И КАЈАК НА БРЗИМ ВОДАМА

Сићевачка клисура, узак део долине Нишаве између села Просек и Долац, идеално је место за све оне који воле екстремне спортове на води. Већ неколико година заредом у делу Сићевачке клисуре код села Островица организују се европска и државна такмичења у рафтингу и кајаку на брзим водама.

НИШАВСКА РЕГАТА

За све љубитеље спортова на води, али са нешто мање андреналина него што је рафтинг, прави избор је сплаварење на Нишави поред Нишке Бање. Нишава је у овом делу довољно дубока и довољно мирна да њоме могу пловити и они који у овом спорту немају превише искуства. Једном годишње на овом делу Нишаве организује се међу Нишлијама веома популарна Нишавска регата. На Нишави се тада окупе и добро забаве сви они који воле чамце, реку и добро дружење у природи. Манифестација има ревијални, али такмичарски карактер, што омогућава да најбржи учесници регату заврше са пехарима у рукама.

ВОЖЊА ДжИПОВИМА

Ужитак вожње кроз непроходне терене главни је мотив свих оних који крену да џиповима упознају непознате крајеве Србије. Више десетина планинских и сеоских путева који пролазе кроз нетакнуту природу на подручју општине Нишка Бања богом су дани за трке џипова, али и рекреативну вожњу.

МОТО-КРОС

За оне који воле вожњу на двоточкашима идеално место за забаву је излетиште „Плоче“ удаљено од Нишке Бање непуних двадесет километара. Стаза за мото-крос на овом излетишту сваке године је поприште надметања најбољих домаћих и страних мотоциклиста. За многе становнике овог дела Србије то је јединствена прилика да уживо посматрају вратоломије на моторима.


СПОРТСКО И СЛОБОДНО ПЕЊАЊЕ

Љубитељи спортског и слободног пењања немају дилему – стене у Јелашничкој и Сићевачкој клисури међу најбољим су у земљи за пењање. Идеална конфигурација Јелашничке клисуре створила је услове за израду пењалишта на природној стени. На располагању је чак више од 40 спортско-пењачких смерова (по УИАА), са комплетно атестираном опремом. Највећа надморска висина Јелашничке клисуре износи 580 метара (Радовански камен или Радов камен), а најмања висина је 293 метра.

ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања
ГО Нишка Бања

Коментари су затворени.