Pihtije kao banjski brend

Pihtijada u Niškoj Banji jedina je pihtijada u južnom delu Srbije. Ova manifestacija tradicionalno svake godine okupi na centralnom banjskom šetalištu brojne ljubitelje ovog specijaliteta i ona je postala svojevrsni banjski brend. Na poslednjoj banjskoj pihtijadi svoje umeće u pripremanju pihtija demonstrirali su meštani Niške Banje, Čukljenika, Jelašnice, Gornje i Donje Studene, Vlasotinca, Svrljiga i Niša.

Pihtije su se krčkale u desetak kazana, a posetioci su pored pihtija mogli da probaju i grejanu rakiju, pite, proje i druge specijalitete iz ovog kraja. U pripremanju pihtija nadmetale su se domaćice, službenici, električari i penzioneri. Među takmičarima nije bilo profesionalnih kuvara, ali su svi pokazali vrhunsko umeće u pripremanju pihtija. Svoju umešnost svi su objasnili dugogodišnjom tradicijom u pripremanju ovog specijaliteta u niškom kraju. Učesnici pihtijade podsetili su da ranije nije bilo kuće u niškom kraju koja za Bogojavljenje nije pripremala pihtije. Na ovaj dan bi svi ukućani rano ujutru išli na česme da se umiju, a onda bi pihtije razmenjivali sa komšijama.

Posle degustacije koju je tročlani žiri obavio na samom banjskom šetalištu i naočigled brojnih posetilaca, za pobednika banjske pihtijade proglašeno je Udruženje žena iz vlasotinačkog sela Ladovice. Drugo mesto pripalo je Udruženju žena „Kruna“ iz Niške Banje, a treće ekipi iz Svrljiga. „Pihtijada predstavlja način da sačuvamo našu tradiciju, ali i pokažemo da smo dobri domaćini i da imamo mnogo toga zanimljivog da ponudimo banjskim gostima i u zimskom periodu“, kažu u opštini Niška Banja.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.