Završeni „Dani vina i meraka“

 

Proglašenjem najboljih proizvođača belog i crnog vina i najboljih proizvođača komove rakije u Niškoj Banji završeni su 11. „Dani vina i meraka“.

Za razliku od ranijih godina kada je ova manifestacija posvećena Svetom Trifunu organizovana u u restoranima i kafanama, ove godine održana je na centralnom banjskom šetalištu. To se pokazala kao odlična odluka organizatora, Gradske opštine Niška Banja, jer je više hiljada ljudi obišlo štandove duž šetališa na kojima su ovdašnji vinari i vinogradari izložili svoja vina i rakije.

Posetioci su mogli da besplatno probaju vina i rakije, ali i kulinarske specijalitete iz ovog kraja jer su na centralnom banjskom šetalištu po prvi put svoju ponudu predstavili i ugostitelji iz ovog kraja.  Priliku da na „Danima vina i meraka“ promovišu svoje proizvode iskoristile su i ovdašnje zanatlije i udruženja, pa su u centru Niške Banje bili postavljeni i štandovi sa ručno rađenim suvenirima.

Žiri, koji su činili poznati domaći enolozi, za najboljeg proizvođača crvenog vina u 2012. godini proglasio je Slobodana Todorovića iz Sićeva. Za najboljeg proizvođača belog vina proglašen je Dejan Vidanović, takođe iz Sićeva, a titulu najboljeg  proizvođača komove rakije poneo je Zoran Radenković iz Prve Kutine.

Uručujući nagrade najuspešnijima, predsednik Gradske opštine Niška Banja Zoran Vidanović istakao je da su vino i merak postali prepoznatljivi brend Niške Banje zahvaljujući upravo dobrim vinogradarima i vinarima.

Pored plaketa, za vinogradare koji su osvojili jedno od prva tri mesta na finalnom takmičenju, GO Niška Banja obezbedila je putovanje na Sajam vina u Vršcu, dok će pobednici sa lokalnih takmičenja otputovati na Sajam poljorivrede u Novom Sadu.

 

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.