U Niškoj Banji video-nadzorom sprečavaju vanredne situacije

U Niškoj Banji video-nadzorom sprečavaju vanredne situacije

Rečna korita i šume u Niškoj Banji ubuduće će svakodnevno putem kamera nadgledati komunalni policajci. Kamere su već postavljene na 9 lokacija, a kupljene su preko IPA projekta. Kako kaže predsednik Opštine Dejan Jovanović, to bi trebalo da spreči poplave i širenje požara. Uskoro stiže i dron, čamci i oprema za vatrogasce.

Ova oprema bi trebalo da spreči vanredne situacije, odnosno požare i poplave, a zasad su postavljene samo kamere. One snimaju reke i šume koje su, kako kažu, rizične u Niškoj Banji.

Predsednik Opštine Dejan Jovanović kaže da su se odlučili za ovakav projekat, jer je samo u ovoj godini čak dva puta u Banji proglašena vanredna situacija zbog izlivanja reka i mutne vode koja nije smela da se pije.
Kamere prate tok Kutinske reke koja se najčešće izliva u proleće i na jesen, Jelašničke reke, tok Nišave kod Proseka, tok izvorišta u Niškoj Banji i ovaj tok dole koji se nalazi na šetalištu iznad instituta. Tamo gde su se u prethodnom periodu dešavali požari kamere prate šumu, da bi se uočio dim i da bi se reagovalo u takvim situacijama – pojašnjava Jovanović.

1280x0_Kamere-Banja-foto-JV 1280x0_Kamere-Niska-Banja-foto-JV

Video-nadzor prati Komunalna policija

Da bi snimci mogli da se prate 24 sata dnevno, kaže Jovanović, morali su da angažuju nišku Komunalnu policiju, jer se u Opštini kamere gledaju samo u toku radnog vremena.

Načelnik Komunalne policije Milan Đorđević pojašnjava da će njihove ekipe non-stop da prate sve što “pokriva” video-nadzor u Niškoj Banji, a ako primete da je negde izbio požar ili da voda “preti” da se izlije, alarmiraće nadležne službe.

Osim toga, moći će da reaguju i ako neko remeti komunalni red, jer neke kamere “hvataju” i šetalište i parkove u Banji.
Ako dođe do oštećenja mobilijara, zelenila, bilo kakvo ponašanje koje narušava komunalni red na lokacijama koje pokrivaju ove kamere, naše patrole, u slučaju da se uoči neki prekršaj, biće upućene. Tu su nam i kolege iz policije opšte nadležnosti i oni će preduzeti neke druge mere, ako dođe do remećenja javnog reda i mira – dodaje Đorđević.

Da bi te snimke mogli da koriste na sudu kao dokaz protiv građana koji narušavaju komunalni red, ističe Đorđević, narednih dana moraće da se obeleže lokacije koje se snimaju.

 

IZVOR: JUŽNE VESTI