Sportska manifestacija „The Maze Play“ u Jelašničkoj klisuri

Sportska manifestacija „The Maze Play“ u Jelašničkoj klisuri

Već dve godine zaredom sportski klub „Tribe“ iz Beograda uspešno organizuje avanturističku međunarodnu trku sa preprekama u Jelašničkoj klisuri. I ove godine nas očekuje još jedno izdanje trke „The Maze Play“.

Pre toga, da se upoznamo sa njima, i kako je i gde nastao „lavirint druženja i trčanja“.

„Tribe” je klub koji proizišao iz ideje, vođene grupom ljudi, tačnije malom porodicom sportista, prvenstveno penjača, koji su pri osnivanju kluba želeli da unaprede promociju slobodnog penjanja, da olakašaju i organizuju treninge, a i uvedu nove ljude u svet penjanja. To je pre svega podrazumevalo okupljanje svih nas, koji volimo prirodu i bavljenje nekonvencionalnim sportovima, te se ponosimo sa preko 15 godina iskustva, druženja i ljubavi.

Stvorili smo zajednicu gde svi mogu doći i gde su svi dobrodošli da oprobaju svoje veštine i podele strasti sa ostalima, bilo da je u pitanju: penjanje, slackline, highline, longboard, planinarenje, alpinizam, trail trčanje, yoga, rope swings, mtb, base jump, bmx, roller skating, zip line, snowboard, skijanje.

Klub je učestvovao na različitim akcijama i programima, na pet kontinenata (Sibir,Tajland, Aljaska, Bali, Novi Zeland, Kina, Laos, Mongolija, Havaji, Kanada, Afrika, Indonezija, Italija, Austrija i mnoge druge zemlje).

Trenutno brojimo preko 150 članova koji iza sebe imaju preko 400 osvojenih medalja a i nekoliko kategorisanih vrhunskih sportista. Pored samih sportista, klub ima tri operativna trenera i dva trenera specijalista. Aktivni smo članovi Planinarskog saveza Srbije, Sportsko penjačkog saveza Srbije, kao i organizacija na međunarodnom nivou – International Federation of Sport Climbing (IFSC) i International Mountaineering and Climbing Federation (UIAA).

Na pitanje zašto su penjači „napravili trku“ nemamo odgovor.

Naime, pre par godina trčali smo „Valjevski izazov“ kod drugara iz „Wild Serbia“, sjajno se proveli i valjali u blatu, i njima možemo da zahvalimo na ideji, kazaće vam Nemanja Čizmić, poglavica plemena i neko ko je svoje dečačke snove a i želje svih nas osmislio na javi.

„Tribe Trails“ je zajednički projekat naših prijatelja i volontera koji nas podržavaju. Plemenske staze, ili staze za sve one odvažne, radoznale, zaljubljenike u prirodu, ili jednostavno: avanturistička trka sa preprekama. Trka na kojoj ćete se ludo zabaviti, upoznati sjajne ljude i naučiti neke nove veštine, i verujemo da će svako pronaći nešto za sebe, neki vlastiti izazov.

Zašto Jelašnica?

Jelašnička klisura je jedna od najmlađih penjališta u Srbiji posvećena sportskom penjanju, te stoga, većina ekipe koja organizuje trku ide često tamo i zna svaki njen kutak.

Klisura je “lavirint” prolaza medju stenama pratite markaciju

Obzirom da je prošlogodišnja trka trebalo da bude penjačka trka, znatno je modifikovana od prvobitno zamišljene, zato što je bila isuviše opasna za nekoga ko nije upoznat sa sportskim penjanjem.

Sa druge strane, Jelašnička klisura je savršeno mesto za ovakvu trku, otuda i simboličan naslov, klisuru prožimaju pravi mali lavirinti stena, najlepša je i najromantičnija klisura jugoistočne Srbije.

Neki istraživači smatraju da je nekada predstavljala jedinstvenu ali razgranatu pećinu kroz koju je proticala Jelašnička reka. Jelašnička klisura je specijalni rezervat prirode prve kategorije, i kao zaštićeno područje sa značajnim ekološkim i kulturnim dobrima, područje klisure namenjeno je očuvanju ukupne geološke, biološke i predeone raznovrsnosti Srbije, i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih delatnosti usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja.

„THE MAZE PLAY“ i 17. jun je datum koji nestrpljivo svi iščekujemo.

Učestvuje se u pojedinačnoj konkurenciji: ženska i muška kategorija. Za učešće na trci nisu vam potrebna znanja i veštine iz nekog od outdoor sportova. Poželjno je da vam boravak u prirodi pruža radost i uzbuđenje.

Staza je obezbeđena i prelazi se hodajući, trčeći ili četvoronoške. Deli se u dve kategorije: rookie i adventure. Na samoj stazi, pored trčanja ili pešačenja kroz prelep ambijent Jelašničke klisure, imaćete priliku da na različitim tačkama savladate određene prepreke, poput provlačenja, puzanja, izvlačenja tereta, vode, blata, višenja, penjanja i slično.

Same prepreke su faktor iznenađenja, i kao i prethodnih godina, nećemo ih otkrivati na kojem delu staze će biti potrebno da ih savladate. Ukoliko ne možete navedeno da uradite, spremili smo vam i zamenske vežbe. Trenutno imamo 316 prijavljenih takmičara, radujemo se!

Nakon trke, očekuje vas i Cave party i proglašenje pobednika, a u nedelju i dodatne aktivnosti. Pored radionice joge, sportskog penjanja, slackline/highline radionice, ove godine možete se i upoznati i sa drajtuling penjanjem, odnosno penjanjem po suvoj steni ili posebno uređenim deonicama veštačke stene uz pomoć alatki i dereza.

Sa druge strane verujemo da će trka doprineti kompletiranju i zaokruživanju postojeće turističke ponude Niškog kraja, u vidu podizanja ugostiteljskih i turističkih usluga, kao i korišćenje smeštajnih kapaciteta i poboljšanje pozicije na turističkom tržištu, kako za naše sugrađane, tako i za goste iz inostranstva. Pored ekonomske, važno je stimulisati i socijalnu funkciju turizma, posebno u sferi sporta, edukacije dece i mladih i stvaranjem uslova za dnevni, nedeljni odmori i rekreaciju stanovništva. Tako stvaramo podsticajnu, bezbednu i kreativnu društvenu sredinu u kojoj svi možemo da izrazimo i zadovoljimo naše potrebe za pripadnjem, identitetom i ličnim razvojem, kao i potrebe za igrom i uživanjem u svim prirodnim lepotama Jelašničke klisure.

Naši učesnici će vam reći da je sve u vezi sa trkom u Jelašnici sjajno: lokacija, izazov, ekipa koja to pravi, ekipa koja se takmiči na trci, iskustvo je nezaboravno i da svi oni koji dođu imaju mnogo sreće što nekoga ne mrzi da ovakve događaje smisli, organizuje i posluži na tanjiru. Upoznajete nepoznate predele svoje zemlje, spavate u šatorima, isprobavate raznorazne nove aktivnosti. Predstavlja i savršen predah od običnog gradskog trčanja, gde nema taktiziranja, gde se svaki zadatak i svaki deo staze koji se prelazi radi do maksimuma, i u tome i jeste izazov i to je ono što drži adrenalin na najvišoj mogućoj tački. Veoma je bitno da ne budete sami tokom trke, bilo da ste došli sa prijateljima ili ste ih stekli tokom trke, oni će vam biti od velike pomoći u raznim situacijama, a imaćete i pozamašnu zalihu “ a jel se sećaš kad smo… uskočili/uronili/popeli/preskočili/provukli se/prošli/videli/doživeli” za vaše penzionerske dane.