Sastanak predstavnika GO Niška Banja i Skupštine grada Niša

„Gradska opština Niška Banja mora da se razvija kao turistička opština, kao jedinica lokalne samouprave jedinstvena po svojim karakteristikama. Mora da se razlikuje od drugih gradskih opština zato što ima svoje specifičnosti koje moraju da uvažavaju i grad i država“, ocenjeno je na sastanku predstavnika Gradske opštine Niška Banja i Skupštine grada Niša.

Na sastanku, na kome su domaćini bili predsednik GO Niška Banja Zoran Vidanović i predsednik Skupštine opštine Niška Banja mr Saša Jovanović, a gosti predsednik Skupštine grada Niša dr Mile Ilić, direktor JKP „Gorica“ Igor Jovanić i njihovi najbliži saradnici rečeno je da je potrebno načiniti jedan radikalan zaokret u razvoju Niške Banje kako bi ona dosegla nivo razvijenosti najpre Sokobanje i Vrnjačke Banje, a potom nivo razvijenosti evropskih banja.

Predsednik GO Niška Banja Zoran Vidanović je kao prioritete za banjsku opštinu istakao izmenu i unapređenje njenog statusa, uključivanje predstavnika opštine u konsultacije oko izrade gradskog budžeta za 2014. godinu, i davanje saglasnosti od strane Skupštine grada Niša na odluku banjske skupštine o formiranju mesnih zajednica.

Vidanović je podsetio da ova opština Niška Banja dugo ukazuje na to da su joj neophodne veće nadležnosti i veće obaveze kako bi se brže razvijala.

„Kada je reč o formiranju mesnih zajednica, tu odluku je već donela Skupština opštine Niška Banja, ali prema važećem zakonodavstvu neophodna je i saglasnost Skupštine grada Niša da bi ona postala punovažna. Mislim da je to pitanje oko kojeg u gradskom parlamentu ne bi trebalo da bude sporenja jer jeto način da se vlast približi građanima i da građani preuzmu ovlašćenja u svoje ruke“, naglasio je Vidanović.

On je ovom prilikom obrazložio i razloge zbog kojih gradske opštine treba da učestvuju u konsultacijama oko izgrade gradskog budžeta.

„Svesni smo da je budžet grada u teškoj situaciji. Ne želimo da ne delimo sudbinu grada, ali bi morali da imamo imamo izvesno učešće bar kada je u pitanju donošenje odluke o raspodeli sredstava između grada i gradskih opština. To su zajednička sredstva, zajednički problemi i ukoliko izostane podrška grada i izdvajanjem predviđenih sredstava biće problema i sa funkcionisanjem gradskih opština“, dodao je Vidanović.

Predsednik Skupštine Gradske opštine  Niška Banja, mr Saša Jovanović rekao je da bi izmenom statusa gradskih opština na dobitku bio i grad i svi građani Niša

„Prenošenjem nadležnosti za rešavanje svakodnevnih problema građana na gradske opštine, grad bi bio rasterećen mnogih obaveza, tako da bi mogao da se posveti kapitalnim objektima i da se bavi pitanjima kojima treba da se bavi kao regionalni centar“, kazao je mr Jovanović.

Predsednik Skupštine grada Niša dr Mile Ilić podržao je zahteve predstavnika banjske opštine i naglasio da je potrebno izvršiti preraspodelu nadležnosti između grada i gradskih opština, a da Niška Banja, zbog svoje specifičnosti, treba da dobije čak i neke veće nadležnosti nego ostale gradske opštine.

„Propušteno je dosta vremena ali ne zato što se nije htelo, već zato što nije bilo sistemskih i konceptualnih rešenja za razvoj Niške Banje kao turističke opštine. Verujem da ćemo već do kraja godine ili početkom naredne godine i na gradskom nivou doneti neke odluke i programe koji će predstavljati pretpostavke za dalji ubrzaniji razvoj Niške Banje. Gradska opština Niška Banja mora da se razvija kao turistička opština“, istakao je dr Ilić.

On je rekao da je veoma bitno sa stanovišta razvoja ove sredine da Skupština grada usvoji srednjoročni program razvoja Niške Banje i da ceo grad stane iza toga. Neophodno je, dodao je dr Ilić da sve institucije imaju aktivan odnos prema razvoju Niške Banje i da se onda govori o prenošenju većeg iznosa sredstava iz budžeta grada opštini Niška Banja radi njenog uspešnog razvoja.

Između ostalog, na sastanku je dogovoreno da grad Niš i GO Niška Banja zajednički zatraže od Agencije za privatizaciju i nadležnih ministarstava da reše problem napuštenih hotela u Niškoj Banji.

„Veoma je bitno da se reši pitanje statusa hotela koji su dugo napušteni. Tražićemo od Agencije za privatizaciju i ministarstava da posreduju kod vlasnika – ili će graditi ili će rušiti, ili se pokrenuti novi postupci privatizacije. Nedopustivo je da godinama ti objekti, takvi kakvi su, stoje u centru Niške Banje“, rekao je dr Mile Ilić.

 

Komentari su zatvoreni.