Praznik Vavedenje svečano proslavljen u Manastiru Presvete Bogorodice u Sićevu

Praznik Vavedenje svečano proslavljen u Manastiru Presvete Bogorodice u Sićevu

Povodom Vavedenja Presvete Bogorodice Episkop raško prizrenski Teodosije služio je liturgiju u manastiru Presvete Bogorodice u Sićevu.

manastir_sicevo_priprata

Manastir Svete Bogorodice Sićevo, Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice, Manastir Sićevo srednjovekovni je srpski manastir iz prve polovine 17. veka posvećen Bogorodičinom Vavedenju. Manastir se nalazi u ataru Sićeva u oštini Niška Banja na oko 16 km, istočno od Niša prema Pirotu, u početnom delu Sićevačke klisure, ispod „Golemog kamena“, Kusače, na levoj obali reke Nišave, u ulici Vladimira Miletića.
Manastirski kompleks, kao lepo usklađen spoj srednjovekovnog i novovekovnog graditeljstva, u dobro očuvanom stanju, o kome brigu vode samo tri kaluđerice, razmešten je u prelepom pejzažu netaknute prirode van gradske gužve, na nešto manje od dva kilometra južno od magistralnog puta Niš—Sofija, ispred skretanja za selo Sićevo.
Crkva manastira Svete Bogorodice u Sićevu, da li je po nameni manastirska ili grobljanska, nije do kraja definisana. Na osnovu areheoloških istaživanja sprovedenih od 1985. do 1986. ispod temelja crkve pronađeni su skeleti na osnovu kojih se pretpstavlja da se radi o grobljanskoj crkvi, koja je naknadno sagrađena na mestu starijeg groblja. Takođe na ovo pretpostavku upućuje i činjenice da je crkva malih dimenzija (za oko 50 vernika), skučenog prostor između luka apside i časne trpeze.