ODRŽANA 22. VIDOVDANSKA AKADEMIJA

ODRŽANA 22. VIDOVDANSKA AKADEMIJA

U slavu velikog pravoslavnog i srpskog praznika Vidovdana i u čast učenika koji su ostvarili najbolje rezultate u ovoj školskoj godini, održana je 22. Vidovdanska akademija. Na svečanosti u Svetosavskom domu učenicima generacije svih niških srednjih i osnovnih škola uručene su zaslužene nagrade.

Učenici generacije u školama sa područja Gradske opštine Niška Banja su Anđela Golubović i Marija Prentović, OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Milena Janković, OŠ „Đura Jakšić“ i Zorana Tošić, OŠ „Nadežda Petrović“.

36333298_886670338185881_3989729558025732096_n 36330898_886670141519234_689058216230780928_n

Ordenom Svetog Save, najvišim priznanjem koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva, odlikovani su Osnovna škola „Radoje Domanović“, učiteljica u penziji Zvezda Dejanović i komandant Kopnene vojske Srbije general–potpukovnik Milosav Simović.

Sveti arhijerejski Sinod SPC odlikovao je učiteljicu Zvezdu Dejanović ordenom Svetog Save „za istrajnu vrednost prema majci crkvi naročito pokazanu ktitorstvom i dobrotvorstvom“, a kolektiv škole Radoje Domanović na čijem čelu se nalazi direktorka Dušica Tričković „za podsticaj opravloslavljivanju naše omladine“.
Komandantu Kopnene vojske Srbije uručen je orden Svetog Save drugog reda „zbog velike ljubavi prema majci crkvi i pomoći koju nesebično pruža eparhiji niškoj, kao i zbog ličnog svedočenja hrišćanskih vrednosti u Vojsci Srbiji“. U ime dostojnih zahvalio se general Simović, koji je u pozdravnoj besedi poručio da nas Vidovdan podseća da budemo bolji i opominje da radimo pošteno i vredno, da majku Srbiju i našu Crkvu volimo više od svega, a da ljude poštujemo i delimo samo na ljude i neljude, a ne po veri, boji, rasi ili nekom drugom opredeljenju.
Uručujući odlikovanja Vladika niški Arsenije istakao je da na Vidovdan proslavljamo smrt koja rađa, žrtvu koja ne stari i ljubav hrišćansku koja ne bledi, a gradonačelnik Niša Darko Bulatović poručio je da Vidovdan je sveti dan u koji je stala čitava istorija srpskoga naroda!
Retki su događaji u istoriji jednog naroda koji tu istoriju obeleže za sva vremena. Prošlo je toliko vekova, a naš narod još uvek pamti, traje i istrajava kroz Vidovdan, meri i odmerava Vidovdanom. I danas, u 21. veku, o Vidovdanu i kosovskom mitu i dalje se sa posebnim nacionalnim i ličnim emocijama govori; jer, u vidovdansku etiku stao je naš vekovni ponos, bol, patnja, stala je najjača nacionalna emocija. Poput stuba-temeljca, kosovski mit i kosovski etos čvrsto drže modernu srpsku istoriju i njenu društvenu, političku i duhovnu stvarnost, i taj stub moramo braniti i čuvati zauvek, rekao je Gradonačelnik Bulatović.

Uz blagoslov episkopa niškog g. Arsenija, vidovdansku akademiju organizuju uprava Saborne crkve, Grad Niš, Komanda Kopnene vojske Srbije i gradske opštine Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej i Niška Banja.