Obeležen Dan Opštine Niška Banja

Polaganjem venaca na spomen-kosturnicu i Spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu i svečanom, kao i radnom, sednicom Skupštine, obeležen je Dan Opštine Niška banja, kao i oslobođenje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Obeležen Dan Opštine Niška banja

Što se tiče razvoja ovog lečilišta, rukovodioci kažu da je osnovni recept finansijsko osamostavljivanje banje, kao i puštanje u rad hotela koji godinama čame – čekajući rekonstrukciju.

U znak sećanja i poštovanja žrtava u Prvom i Drugom svetskom ratu, vence su položili Udruženje potomaka rata od 1912. do 1920, predstavnici SUBNOR-a i Opštine Niška banja. Na svečanoj sednici konstatovano je da je realizovan budžet u iznosu od sto miliona dinara. Iako je 2014. finansijski izuzetno teška godina, Opština nema dugovanja. Uvećanjem namenskih sredstava za 20 odsto, isplaćena su socijlna davanja, pomagalo se školama, a finansirane su i manifestacije u oblasti kulture i sporta. Renoviran je i koncertni vejnik u blizini instituta. Ono što nedostaje jeste ambicioznija komunalna gradnja.

U prvih 9 meseci, broj gostiju je porastao za 12 odsto. Njihov broj bio bi veći, kada bi opština raspolagala sopstvenim sredstvima koje bi refinansirala u interesu građana i povećanja kapaciteta. U tom smislu veliki problem Niške banje jeste i nefunkcionalnost većine privatizovanih hotela koji čine trećinu smeštajnih kapaciteta.

Zbog teške ekonomske situacije obustavljeni su Projekti uređenja staza za sportske aktivnosti u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri, kao i izletišta na Bojaninim vodama. Veća konkurentnost Niške u odnosu na Vrnjačku ili Sokobanju, dodaje Vidanović, može se očekivati tek kada se u ovo lečilište bude sistemski ulagalo.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.