Svetski dan čistih ruku

Redovnom higijenom ruku, pre svega, tečnim sapunom, toplom vodom i papirnim ubrusima mogu da se preventiraju mnogo bolesti, od prehlade, preko dijareje do zarazne žutice, naglasili su lenari niškog Instituta za javno zdravlje koji je danas nizom aktivnosti obeležio Svetski dan čistih ruku.

O značaju redovnog pranja ruku govorila je Ivana Janjićijević, epidemiolog niškog Instituta za javno zdravlje: „U našoj zemlji crevne zarazne bolesti prema učestalosti zauzimaju drugo mesto, odmah nakon respiratornih obolenja. S druge strane, ohrabrujuća je činjenica da se kod nas poslednjih godina beleži manji broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti. Primera radi, od 01. januara do 30. septembra ove godine zabeležen je 1.121 slučaj, dok je tokom prošle godine registrovano 1.980 obolelih“. Ona je naglasila da decu od malih nogu treba navikavati da redovno pranje ruku, te da vrtići i škole u svakom trenutku treba da imaju dovoljno higijenskih sredstava.

Tim povodom, Humanitarna organizacija Crveni krst Niška Banja donirao je Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Jelašnici sredstva za higijenu.

Ne postoji pravilo koliko puta dnevno treba prati ruke. To treba činiti uvek kada su vidno zaprljane, pre i nakon pripreme i konzumiranja jela, nakon kontakta s nosom i ustima prilikom kijanja i kašljanja, pre i nakon obrade odojčadi, novorođenčadi i obolelih. Pri tome ne treba strahovati da će higijenska sredsta oštetiti kožu, jer nakon pranja ruku valja upotrebiti adekvatnu kremu ili losion. Prednost treba dati tečnim a ne čvrstim sapunima, a platnene ubruse treba zameniti papirnim.

Doktor Čedomir Šargić iz Instituta za javno zdravlje istakao je da su sapun i voda najefikasnija sredstva za održavanje higijene ruku, dok na gelove i druga higijenska sredstva tog tipa treba gledati kao na alternativu, u slučaju da voda i sapun nisu dostupni u datom trenutku.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.