Niška Banja – vode u kojima su se kupali carevi!

Niška Banja – vode u kojima su se kupali carevi!

Niška Banja se nalazi na 10 km od Niša, na putu prema Sofiji. Smeštena je na južnom delu Niške kotline, pod šumovitim Koritnikom, visokim do 808 m, koji je poslednji zapadni ogranak Suve planine.

Sa severa, Niška Banja je okružena masivom Svrljiških planina i Svrljiškom klisurom, dok se sa istočne i zapadne strane nalazi otvoren prostor. Zahvaljujući tome Banja je preko celog dana izložena suncu.

Prema ispitivanjima naslaga od kojeg su stvorene banjske terase i debljini bigra, nauka kaže da vrelo Banje postoji 26000 godina.

Tokom izvođenja radova i izgradnje novog kupatila, pronađen je metalni novac iz doba Hadrijana, koji je vladao od 117. do 138. godine, što govori da je prvo kupatilo u Banji, izgrađeno još u drugom veku. Nakon dužeg perioda stagnacije Banja se ponovo spominje u doba vladavine Turaka. Legenda kaže sledeće:

“Niškom paši se razboleo konj, pa ga je dao Tatarinu iz okoline Banje da ga čuva. Konj je pio vodu sa izvora banjskog i ležao u njenom blatu i ubrzo ozdravi”.

I tako su Turci shvatili blagodeti Niške Banje i njene vode.

Ovde je i kralj Aleksandar I Karađorđević imao svoju vilu. Oduševljen vodom iz Niške Banje kralj je izdao specijalnu naredbu: Svakog drugog dana njegovi podanici punili su balone vodom sa izvora i nosili ih njemu u Beograd.

U medicinskom smislu, Niška Banja spada u kategoriju banja sa blagom sedativnom klimom koja je izuzetno pogodna za rekovalescente. Ovo, sedativno dejstvo Banje jezasluga blage vegetacije na Koritniku. U Niškoj Banji postoje tri glavna izvora termalne, lekovite vode: Glavno vrelo (37.3 ºC, do 39 ºC), Suva banja (oko 34.8 ºC) i Školska česma (17.2 ºC). Pored vode, u terapijske svrhe koristi se gas radon (za inhalaciju) i bigar (za terapiju blatom).

Stručni medicinski kadar u Niškoj Banji broji oko 50 ljudi koji su u svakom trenutku dostupni svojim pacijentima tokom njihovog boravka u Banji. Ovde je sve podređeno pacijentu, odnosno gostu. Bolesti koje se leče u Niškoj Banji: bolesti lokomotornog aparata, oboljenja respiratornih organa, neurološka oboljenja, bolesti metabolizma, kardiovaskularne bolesti, ginekološka oboljenja.

Osim brojnih programa lečenja, u banji možete koristiti i niz wellness i spa programa koji pomažu vašem telu i duši da uspostave harmoniju sa prirodom i oslobode se stresa.

Možete izabrati i opustite se kroz nekoliko relaksirajućih programa: antiage, antistress, happy weekend i anticelulit program, zatim pakete koji se sastoje od masaže, đakuzija satermalnom vodom, razne aromatične kupke, finsku i vibro saunu kao  i  kozmetičke tretmane.

Izvor: discoversoutheastserbia.com