Niška Banja dobija novi sjaj

Niška Banja dobija novi sjaj

Meštani, omladina Kancelarije za mlade, radnici JKP „Mediana“ uz pomoć Direkcije za upravljanje i razvoj Niške Banje i radnika koji su angažovani u programu Javni radovi preko Nacionalne službe za zapošljavanje  započeli su veliku akciju sređivanja Sportskog centra „Vrtop“ u Niškoj Banji. Ovaj kompleks sa terenima za rukomet, mali fudbal, odbojku, skvoš i tenis nekada su okupljali na hiljade meštana, zarobljen je u travu, i kako kažu oni koji rade potrebno je samo nekoliko dana da ovom mestu vrate namenu i nadenu novi sjaj.

Više od pedeset ljudi uređuje ovaj postor, biće potrebno barem još nekoliko dana rada da ovaj centar dovedu u stanje kakvo priželjkuju.

„Problem je bio u tome što Vrtop odražava situaciju koja je vladala pre našeg dolaska. Megalomanski je ovo bio poduhvat. Bilo je samo bitno da se sve ovo napravi ali to niko nije održavao i posle deset godina zatičemo čitav kompleks koji je zarastao u trnje. Mi ćemo sada ovaj potez da očistimo, jer moramo prvo da isplanirao rebalansom sredstva da nešto više uradimo, ali možemo sada da sredimo“, kaže Dejan Jovanović, predsednik GO Niška Banja.

Na potezu teniskih terena ima ukupno četiri terena, od čega su dva upravo otvorena posle dve godine, dok su još dva potpuno zarasla u travu, čak im je nemoguće i prići. Betonski stubovi koji su podignuti za izgradnju tribine stoje kao još jedno podsećanje da ovde posao nije nikada završen do kraja.

Na samu ideju da se organizuje akcija, meštani su reagovali vrlo pozitivno. Čak su i žene dolazile da traže alat kako bi doprinele čišćenju.

„Nemamo dovoljno alata koliko je meštana došlo da učestvuje u akciji“, kaže zadovoljno Jovanović.

Kada tereni budu sređeni , iznajmljivanjem termina će se doći do para kojima će se plaćati treneri kako bi deca dobijala besplatne časove tenisa.

Prvenstveno ćemo terene staviti u funkciju, njih ćemo dati na raspolaganje meštanima banje, deca će koristiti terene besplatno, škola tenisa će biti besplatna a mi stariji ćemo da plaćamo naše termine i od tih para  finansirati trenere koji će da rade sa decom. Preko dana će termini koštati 200 a uveče kada je potrebno upaliti reflektore termini će biti nešto skuplji 300 dinara“, završava Jovanović.

 

14315532 10202124664874241 1136478662 o

Banja se polako budi, kažu meštani koji su željni turista, koji bi da od turizma žive.

Podaci Republickog zavoda za statistiku su poražavajući. U periodu od januara do oktobra 2015. god Nišku Banju je posetilo 3.890 turista što je za 13,6 odsto manje nego u istom periodu 2014. godine. Nju dnevno poseti 8 a na mesečnom nivou svega 250 turista.

Poređenja radi, broj turista u istom periodu 2005. godine iznosio je čak 24.388 turista, za 2006. godine 27.387 turista, za 2007. godine 100.298 turista, dok je za 2008. godine Nišku Banju posetilo rekordnih 152.039 turista.

Osposobljavanjem ovih terena ponuda banje je šarenija, razvoj turizma osnovna je šansa nekada Turističkog cveta i novo rukovodstvo ove niške opštine čini sve da se ovoj jednoj od najpopularnijih banja u bivšoj Jugoslaviji vrati stari sjaj.