Kako funkcioniše „Teslina“ hidroelektrana kod Niša

Kako funkcioniše „Teslina“ hidroelektrana kod Niša

Jedna od najstarijih hidroelektrana u Srbiji, rađena prema nacrtima Nikole Tesle, Sveta Petka u Ostrovici kod Niša, i posle više od veka proizvodi struju – mašinama i delovima koji su tada ugrađeni.

Turbine hidroelektrane Sveta Petka u Ostrovici davne 1908. pokrenuo je deda Slobodana Stojanovića. Od tada mesto glavnog mašiniste pripada ovoj porodici.

“Počeo je deda, otac, pa ja, sada i sin, četvrta generacija”, priča Slobodan Stojanović, glavni mašinista u HE Sveta Petka.

Hidroelektrana je počela da se gradi 1898, tri godine posle izgradnje hidrocentrale na Nijagari. Rađena je po nacrtima Nikole Tesle, sa delovima iz Austrije. I 108 godina kasnije, ovde ništa nije promenjeno.

“Ovo je instrument-tabla postavljena 1908, kada je elektrana počela da radi, i do danas je sve isto, ništa nije promenjeno. Samo je ljudstvo zamenjeno, generacijski, a oprema koja je ugradjena i počela da radi 1908, još radi.”

Kada je prestolonaslednik Đorđe Karađorđević svečano pustio u rad hidroelektranu Sveta Petka, na ulicama Niša prvi put se upalilo tri hiljade sijalica.

“Na svakom stubu je bila po jedna svetiljka u centru, a u sporednim ulicama na svakom drugom. Najzaslužniji je bio lični prijatelj N.Tesle, Đorđe Stanojević, a iz Niša pred. Opštine Todor Milovanović, on je bio inicijator, i on je uložio šest gradskih budžeta u izgradnju te elektrane”, rekao je Živojin Aleksić, šef službe u malim elektranama ED Niš.

Jedna od najstarijih hidroelektrana kod nas, ali i u Evropi, osim što još proizvodi struju, atrakcija je i za turiste koji prolaze Sićevačkom klisurom,a zbog istorijske i kulturne vrednosti, pod zaštitom je države.

U planu je revitalizacija ove hidroelektrane, ali nadležni kažu da će zadržati autentičnost i da će, uz manje tehničke intervencije, struju moći da proizvodi bar još pola veka.

Izvor: B92