Antropološko nalazište kod Sićeva prilika za kulturni turizam

Antropološko nalazište kod Sićeva prilika za kulturni turizam

Predsednik Gradske opštine Niška Banja, Dejan Jovanović zajedno sa svojim saradnicima obišao je jedno od najvećih antropoloških nalazišta u Jugoistočnoj Evropi, pećinski kompleks Mala Balanica nadomak sela Sićeva.
Na ovom lokalitetu u toku su arheološka iskopavanja. Po rečima profesora Dušana Mihailovića, sa katedre za arheologiju Univerziteta u Beogradu „Nalazište je apsolutno jedinstveno u svetu zbog toga što su u njemu nađeni ostaci fosilnog čoveka stari pola miliona godina. Po starosti to je treći sigurno datovan nalaz hominida u Evropi, i na osnovu tih ostataka možemo bolje da sagledamo ljudsku evoluciju u Evropi, kolonizaciju Evrope i uopšte život pračoveka na ovom prostoru. Ono što je jedinstveno za ovo nalazište jeste da su jedino na njemu pronađeni ljudski ostaci.“
Ministarstvo kulture u kontinuitetu finansira istraživanja na lokalitetu Balanica, ali se od ove godine uključila i Gradska opština Niška Banja jer je prepoznala veliku priliku za razvoj kulturnog turizma.
Po rečima predsednika opštine Niška Banja, Dejan Jovanovića, inicijalni korak biće srećivanje prilaza do pećine. „Nije sve u ovlašćenjima, potrebno je ponekad malo dobre volje. 26. juna u Sićevu počinje Ekološki kamp „Mesto za odmor“. Jedna od njihovih aktivnosti biće da urede prilaz. Ovo je veoma značajna lokacija i potrebno je da bude svima dostupna. U narednom periodu insistiraćemo i u Gradu da se izvrši investiranje u ovu potencijalnu turističku lokaciju jer cela Opština Niška Banja je turistička ali turizam nije lociran samo u Niškoj Banji već i u okolnim naseljenim mestima“.