Suva planina

Suva planina se nalazi na 15 kilometara istočno od Niša, a njen krajnji zapadni ogranak, Koritnjak, uzdiže se iznad same Niške Banje. Planina je duga 45 kilometara, a široka 15 kilometara. Počinje istočno od Niša i Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice, u Lužničkoj kotlini. Suva planina jedan je od srpskih planinskih bisera. Jovan Cvijić ju je svojevremeno nazvao ’’Alpi na jugu Srbije’’ zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani planine. Sa te strane, planina deluje kao da je isečena od glavnog grebena, dok je na jugu pitomija. Suva planina je pravi raj za ljubitelje netaknute prirode, planinarenja i alpinizma.

Najviši vrhovi Suve planine su: Trem (1810 metara), Sokolov kamen (1.553 metra), Devojački grob (1.317 metara), Kolov kamen (1.361 metar) i Mosor (984 metra).

Bojanine vode

Najpoznatije izletište na Suvoj planini su Bojanine vode. Ovaj lokalitet sa sportsko-rekreativnim sadržajima udaljen je svega 15 kilometara od Niške Banje i 25 kilometara od Niša. Izletište se prostire na 17 kvadratnih kilometara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 700 do 1.300 metara. Smeštene na severnoj strani planinskog masiva, Bojanine vode predstavljaju oazu čistog i svežeg planinskog vazduha. Tu je i ski-staza Sokolov kamen sa nadmorskom visinom polaska od 809 metara, dužinom ski-lifta od 772 metra, visinskom razlikom od 336 metara i prosečnim nagibom od 43,5 stepeni. Od turističkih kapaciteta na Bojaninim vodama posetiocima su na raspolaganju dva objekta. Ski kuća „Niš“ nalazi se u samom podnožju skijaške staze, dok se Planinarski dom „Čelin kamen“ nalazi u selu Donja Studena.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.