Jelašnička klisura

Jelašnička klisura udaljena je od Niša desetak kilometara, a od Niške Banje svega tri kilometra. Jelašnička klisura pravi je priorodni raritet i spada među najlepše i najromantičnije u jugoistočnoj Srbiji. Nastala je intenzivnim vertikalnim usecanjem Jelašničke reke u krečnjačke stene. U klisuri se nalaze dolomitski stubovi (Inatovac i Zdravački), zubci (Čukljenički zub) i čučavci (Čuči kamen). Prisutne su i eroziono-denudacione forme kao što su prozorci (Jelašnički i Čukljenički), koji su najveći i najlepši prozorci u Srbiji. Klisura obiluje prirodnim lepotama i vodopadima, od kojih je najatraktivniji Ripaljka.

U rimsko doba, u blizini Suve planine prolazio je vojni put – „Via militaris”, a u samoj klisuri nalazila su se strateška utvrđenja od kojih su neka bila uklesana u same stene, što se i danas može videti. U klisuri se nalaze i ostaci crkve Svetog Ilije i Svetog Arhangela Mihaila. Selo Jelašnica, od kojeg počinje klisura i po kome je dobila naziv, datira iz 1498. godine, a mnoga arheološka iskopavanja dokazuju postojanje ovog rudarskog naselja u doba neolita.

Područje Jelašničke klisure, kao stanište reliktnih i endemičnih vrsta, ima izuzetan značaj u proučavanju istorije živog sveta Balkanskog poluostrva. Simbol ove klisure su srpska ramonda (Ramonda serbica) i Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) koje su preživele poslednje ledeno doba. Jelašnička klisura je, pored Sićevačke klisure, jedini lokalitet na Balkanu gde je uspostavljena zona kontakta između ove dve endemoreliktne vrste. Prirodne vrednosti područja Jelašničke klisure uslovile su da deo područja (površine 116 hektara) bude stavljen pod zaštitu kao Specijalni rezervat prirode radi očuvanja staništa i prirodnih retkosti srpske i Natalijine ramonde, 39 mezijskih, 20 balkanskih i šest ilirskih endema i subendema, i raznovrsne morfološke ornamentike.

Konfiguracija klisure idealna je za alpinizam i sportsko penjanje. Najpoznatiji deo Jelašničke klisure, izletište „Potkapina“ jedno je od izletišta u okolini Niške Banje koje turisti najčešće posećuju. Početkom avgusta u „Potkapini“ se organizuje istoimeni festival muzike, igre i plesa.

GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.