Sićevačka klisura

Sićevačka klisura
Sićevačka klisura je prelepi, atraktivni kanjon dug 15,9 kilometara, kroz koji protiče reka Nišava. Počinje od sela Prosek koje se nalazi 14 kilometra uzvodno od Niša, a završava u selu Dolac, koje se nalazi u dolini Bele Palanke. Klisura je podeljena na dva dela, gornju i donju klisuru, ili Crnčansko-gradištansku i Ostrovičku. Gornji deo je uži i sličniji kanjonu, dok je donji sa širokim blagim padinama. Klisura je sa severa oivičena Svrljiškim planina, a sa juga obroncima Suve planine. Najatraktivniji deo klisure je grandiozni Gradištanski kanjon sa tesno sklopljenim stranama koje najvećim delom čine vertikalne, stepenasto odsečene kamene litice. Upravo na ovim liticama gnezdi se jedan od poslednjih parova surog orla u Srbiji. Na izlazu iz kanjona nalazi se uzvišenje Oblik. Značajno je jer se još samo na njemu i u Jelašničkoj klisuri nalazi zajedničko stanište srpske ramonde (Ramonda serbica) i Natalijine ramonde (Ramonda nathaliae). Zbog svojih prirodnih vrednosti, Sićevačka klisura proglašena je za Specijalni rezervat prirode.Tragovi materijalne kulture na prostoru Sićevačke klisure mogu se pratiti od praistorije, preko Rima i Vizantije, do postvizantijskog perioda. Ovde se nalazi više od 20 crkvica i manastira, izuzetne istorijske vrednosti. Tu su, između ostalih, manastir Svete Bogorodice sagrađen 1664. godine, manastir Svete Petke Iverice u Ostrovici gde je kralj Aleksandar Obrenović podigao crkvu 1898. godine, i crkva Svetog Proroka Ilije.U neposrednoj blizini sela Ostrovica u Sićevačkoj klisuri izgrađena je jedna od najstarih hidroelektrana u Srbiji – „Sveta Petka“. Ova hidroelektrana puštena je u rad 1908. godine i osvetlila je prvu kuću u Nišu, u Obrenovićevoj ulici. Elektrana je i danas u funkciji, kao deo sistema Elektroprivrede Srbije.

Sićevačka klisura pravi je raj za sve ljubitelje netaknute prirode, za ljubitelje lova, ribolova, kajaka na brzim vodama, alpinizma, planinarenja i paraglajdinga. Paraglajding staza Sićevo je po svojim klimatskim i ortografskim uslovima najbolji teren na Balkanu. Sa velikim padovima toka, čestim promenama pravca i slapovima, Nišava je kod Ostrovice idealna za rafting i kajak na brzim vodama. Na zaravni iznad klisure, na desnoj obali Nišave, smešteno je živopisno selo Sićevo u kome se svake godine održavaju književna kolonija, i likovna kolonija koju je 1905. godine osnovala slikaraka Nadežda Petrović.

Ovaj region poznat je po gajenju vinove loze i proizvodnji grožđa. Ljubazni domaćini dočekaće vas otvorena srca i uz obavezno posluženje vinom i rakijom.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.