Likovna kolonija „Sićevo”

U Sićevu će večeras, u 19.30 časova, svečano biti otvorena Likovna kolonija u kojoj će, do 10. septembra, stvarati trinaestoro umetnika iz Srbije i inostranstva.

U radu Kolonije učestvuju beogradski umetnici Mirjana Krstevska, Miško Pavlović, Zdravko Vajagić, Helena Šipek Vajagić, Branimir Karanović, Selma Đulizarević i Saša Pančić, Savka Krčmar iz Bosne i Hercegovine, Toško Dončev iz Bugarske, Angel Gavrovski iz Makedonije, kao i troje niških umetnika- Katarina Đorđević, Slavica Curk i Miodrag Anđelković.

Manifestacija nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Kao najstarija likovna kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine. Od 1964. godine, kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine, tako da ove godine slavi pola veka postojanja.

„Ovogodišnja Kolonija ima predznak ‘retro’ zbog jubileja koji obeležavamo, i zato smo rešili da pozovemo umetnike koji su jednom već boravili u Sićevu. Na taj način će moći da se napravi sinteza njihovih pređašnjih i novonastalih radova“, navodi Milić Petrović, direktor Galerije savremene likovne umetnosti.

Zahvaljujući Likovnoj koloniji Sićevo u Nišu je formirana impozantna zbirka umetničkih dela koja trenutno ima 796 eksponata, a koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije, navode iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Otvaranje će, pored predstavljanja ovogodišnjih učesnika, imati i muzički deo programa u kome će nastupiti etno grupa „Niško Zone“ i „Žar bend“.

Komentari su zatvoreni.