Svetosavska nagrada „malom „Tesli“ iz Jelašnice

 

Predragu Cvetkoviću nagradu je 27. januara uručio ministar prosvete Tomislav Jovanović

Đak osmog razreda Osnovne škole „Đura Jakšić“ Predrag Cvetković iz Jelašnice, koga su svi u školi već prozvali „Tesla“, jedini je osnovac koji je u Srbiji dobio „svetosavsku nagradu“ Ministarstva prosvete.

Ovaj prvak države iz fizike, drugoplasirani na državnom takmičenju osnovaca iz hemije i trećeplasirani na državnom takmičenju iz matematike, značajno priznanje je dobio na predlog njegove škole.

– Želja mi je da jednog dana postanem inženjer elektronike i da se bavim programiranjem za „Microsoft“ – kaže Predrag.

Za ovog dečaka, koji je proglašen i najboljim osnovcem u celom Nišu, u školi kažu da je jako dobar drug.

– Posvećen je prirodnim naukama, ali uvek ima vremena za prijatelje, rado im objasni ono što im nije jasno. Iako je naš „Tesla“ najbolji učenik u istoriji ove škole, nije posvećen samo učenju. Uvek je spreman za dobru šalu i duhovit komentar što je na časovima interesantno i nastavnicima i učenicima – kažu u školi „Đura Jakšić“.

Odlične rezultate iz prirodnih nauka Predrag postiže još od trećeg razreda, a za takmičenja se priprema sam dok istražuje na internetu i svakodnevno vežba zadatke.

– Ume logički da razmišlja, dobro povezuje pojave i sve što zna u jednu celinu. Radoznao je i postavlja pitanja kada ga nešto interesuje. Gleda naučne emisije i dosta zna o svemiru i šta se u njemu dešava – kaže Predragova nastavnica fizike Svetlana Đikić.

Direktorka škole Slađana Miladinović kaže da je od svih dosadašnjih đaka Predrag najbolje prezentovao školu.

– Svi smo ponosni na njega i nadamo se da će postati poznat u svetskim naučnim krugovima i opravdati svoj nadimak. Naši nastavnici i učitelji primenjuju savremene metode i sve to rezultira velikim brojem nagrada koje đaci osvajaju na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima – dodaje direktorka.

Talentovani đak planira da upiše Matematičku gimnaziju u Beogradu ili specijalizovano odeljenje niške Gimnazije „Svetozar Marković“.

Komentari su zatvoreni.