Sokolov put – prva Sky race trka u Srbiji

Planinarska trka na Suvoj planini je zakazana za subotu 10. maj 2014. (rezervni dan u slučaju lošeg vremena je 11.maj ili sledeći vikend). Mesto okupljanja, Niška banja. Po propozicijama i formi Svetske federacije ova „Nebeska trka“ spada u srednju kategoriju trka u planini. Pored vertikal race-a i ultra traila.

Sky race (Nebeska trka) – planinska staza ne kraća od 22km i ne duža od 50km sa minimum 1.300mnv uspona. Ultra trail (Ultra maraton) – trka mora biti na planinskoj stazi koja je duža od 50km i koja ima više od 3.500mnv uspona. Vertical race ( Vertikalni km ili Vertikalna trka) – trka na planinskoj stazi koja nije duža od 5km a ima više od 1.000mnv uspona. Kotizacija – 1000 din za trkače, 500 din za planinare. Rok za prijave i uplate kotizacije je 25.april.

Fantastična staza vas vodi preko Koritnika, Crnog kamena, Mosora i Sokolovog kamena na Trem.Jedna od najtežih jednodnevnih ruta u našoj zemlji, definitivno sa najjačim usponom sa sjajnim vidikovcima duž grebena Suve.Samo zamislite distancu polumaratona a da treba da popnete Midžor sa nivoa mora.Trka kreće u 8h ujutru iz centra Niške banje. Okupljanje takmičara u petak u 21h, potpisivanje izjave odgovornosti, dodela paketa, startnih brojeva, majci. Organizovan je gratis prevoz autobusom (BG-Niš-BG) kao i večera dobrodošlice u petak uveče za sve učesnike. Takođe je organizovan i prostor za kampovanje sa toaletima i vodom za piće (dakle, spremite šatore).Uvek možete bukirati sebi smeštaj u banji i termin za saunu i hidro masažu, veliki je smeštajni kapacitet pa ne morate zvati dosta ranije. Kontakt osoba vezano za Nišku banju: Jelena Todorović 0691523351. Posle izlaska na Trem (finiš trke), svi takmičari treba da se spuste do Bojaninih voda preko Devojačkog groba (još cca 6km) gde će ih čekati vozila organizatora koja prebacuju sve do starta, Niške banje. „Sokolov put“ 22km, bitne stavke

sokol-01

Start Niška banja
Cilj vrh Trem
Dužina staze 22km sa 2.169mnv uspona
Najviša tačka 1.810mnv
Najniža tačka Niška banja 280mnv
1 osvežavajuća stanica na 9km (moguće ostavljanje stvari, hrana, voda, slatkiši)
3 kontrolne tačke
4 izvora/stanice sa vodom
Obavezna oprema: astro folija i pištaljka
Kotizacija 1000 din za trkače, 500 din za planinare
Paket dobrodošlice: majca trke, karta staze, evidencioni karton i startni broj
Vremensko ograničenje za trkače 7 sati, za planinare 10 sati
Planinari ne koriste osvežavajuće punktove, samo vodu mogu dopuniti na 13km kod repetitora (ispod Mosora)
Kod trkača se rangiraju prva tri mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji, kod planinara samo prva mesta u obe konkurencije.

sokol-03

Su-organizatori manifestacije su Turistička organizacija Niš i Gradska opština Niška banja.

Komentari su zatvoreni.