Biciklistička akcija “Budi brža od kancera” prolazi kroz Nišku Banju

Biciklistička akcija “Budi brža od kancera” prolazi kroz Nišku Banju

Prema podacima, zajedničko tumoru svih ženskih reproduktivnih organa je da su šanse za izlečenje veće od 90 %, ukoliko se otkrije na vreme. Međutim, ako se kasno dijagnostikuje, mogućnosti za oporavak padaju na manje od 25 %.

Po ugledu na evropsku akciju “Vožnja za žene”, koja ima cilj da skrene pažnju na problem obolevanja ženskih reproduktivnih organa od raka, slična aktivnost organizovana je i u Srbiji. Tako su ovog vikenda biciklisti-rekreativci iz Jagodine krenuli na jug, a plan je da za 8 dana pređu 600 km i na tom putu obiđu veće gradove u ovom delu zemlje.

Kako kažu u Udruženju građana Jagodinski biciklisti, koji su organizatori, ekipu koja će voziti čini 13 rekreativaca. Najmlađi ima 42, a najstariji 63 godine i niko od njih se nikada nije bavio biciklizmom.
Tim koji vozi čine biciklisti-rekreativci različitih zanimanja, svi ujedinjeni u odlučnosti da svojim majkama, ženama, sestrama, ćerkama i svim ženama Srbije prenesu poruku – Budi brža od kancera – kažu u Udruženju.
Od gradova na jugu, biciklisti će obići Pirot, Zvonačku Banju, Babušnicu, Vlasotince, Leskovac, Nišku Banju, Niš i Prokuplje.

Domaćin akcije u Niškoj Banji, 29. juna 2017. godine u periodu od 11:00 do 17:00 sati, biće Gradska opština Niška Banja i Klub samohranih roditelja. Posetioci će imati priliku da probaju specijalitet iz kotlića, pogledaju izložbu tradicionalnih ručnih radova i domaćih proizvoda, uživaju u muzici, a za 14:00 sati predviđen je doček ekipe rekreativaca.