Održana najmasovnija avanturistička trka na Balkanu u Jelašničkoj klisuri

Održana najmasovnija avanturistička trka na Balkanu u Jelašničkoj klisuri

Sportski klub „Tribe“ je po treći put priredio nezaboravan događaj u lavirintima Jelašničke klisure i uspeo da oduševi preko 450 takmičara iz 8 zemalja. Avanturistička trka sa preko 40 prepreka na stazama Rookie (12km) i Adventure (22 km), startovala je iz centra sela Jelašnica kod Niša. Trka se bodovala kao 2. kolo Lige planinskog trčanja Planinarskog saveza Srbije. Staze su vodile preko stenovitih predela klisure, zemljanih puteva, livada i okolnih sela, i tako pokazale jedinstvene lepote ovog Specijalog rezervata prirode. Na samoj stazi, pored trčanja ili pešačenja kroz prelep ambijent Jelašničke klisure, takmičari su imali priliku da na određenim tačkama savladaju specifične prepreke. Prepreke poput puzanja, provlačenja, preskakanja, izvlačenja tereta, blata, višenja, penjanja itd. testirale su njihove sposobnosti do krajnjih granica.

Stazu od 12km najbrže je savladao Miroslav Milić za sat vremena i 54 minuta. Drugo mesto zauzeo je Mišo Vrućinić za 2 sata i 2 minuta, dok je trećeplasirani Branislav Milenković prošao kroz cilj nakon pet minuta. Najbrža u ženskoj kategoriji bila je Ivana Milić koja je savladala stazu sa svim preprekama za 2 sata i 12 minuta. Na drugo mesto se plasirala Maja Simić za 2 sata i 56 minuta , dok je treće mesto zauzela Milica Medić za 2 sata i 57 minuta.

Posebno atraktivna i veoma zahtevna Adventure kategorija privukla je najbolje trkače i trkačice iz regiona koji su se spartanski borili za plasman i dolazak do cilja. Najbrži na stazi i ove godine bio je Srgan Miloševski iz Makedonije sa vremenom 3 sata i 28 minuta. Atanas Naumov zauzeo je drugo mesto sa vremenom 3 sata i 35 minuta, dok su trećeplasirani bili Boris Tasić i Igor Kovačević, sa vremenom 3 sata i 40 minuta. Najbrža Adventure devojka bila je Nevena Rajković koja je na cilj stigla za 4 sata. Drugoplasirana Ivana Gerčakova prešla je stazu za 4 sata i 29 minuta, dok je trećeplasiranoj Mariji Đorđević bilo potrebno 4 sata i 35 minuta.

Nakon trke takmičari su uživali u programu koji je obuhvatio Cave Cinema i Cave Party u potkapini, Fire Show, radionice sportskog penjanja, joge, slackaline-a i highline-a.

Podršku u organizaciji ovog događaja pružili su Turistička organizacija Niš, Gradska opština Niška Banja, Com Trade, Rosa voda, Pan Sport, Vitalikum, Adventure Travel Network, Alternativa Medica, Golden Rose, Alp, Outdoor Collective, Zeleno Drvo, Planinarski savez Srbije, kao brojni volonteri i lokalno stanovništvo. Posebnu zahvalnost zaslužuju: Makalu, JP Srbija Šume, OŠ “Đura Jakšić”, naši prijatelji iz Niškog Džedajskog pokreta, Urban Street Brothers, specijalni gost Transylvania Dragon – Flaviu Cernescu, kao i nezaobilazne porodice Pavlović i Lilić iz sela Jelašnica.

101 66 137 8 131 118 116 109 104 95 92 76 75 74 58 57 41 37 34 33 32 31 30 29 26 25 18 17 16