Prvi veći remont nakon tri decenije

Prvi veći remont nakon tri decenije

Puštanjem u pogon remontovanog transformatora snage 20 MVA u trafo stanici “Niš 5” u naselju Nikola Tesla, mnoga domaćinstva dobila su pouzdano snabdevanje i kvalitetnu isporuku električne energije. U Elektrodistribuciji kažu da je normalno funkcionisanje ove trafo stanice, koja pokriva jugoistočni deo grada Niša, od velikog značaja ne samo za žitelje na tom području, već i za privredu.
Svedoci smo potencijalno velike investicije na Loznom kalemu, a sigurnost u našem radu garantuje i sigurnost investitorima. U neposrednoj blizini je i Niška Banja, to je jedan turističko rehabilitacioni centar, koji će svakako imati stabilniji napon električne energije, kaže direktor ED Niš Boban Džunić.
Rekonstrukcija će omogućiti da tehnički gubici na mreži budu manji, što je, kako kaže Džunić, imperativ uspešnog poslovanja. Trafo stanica „Niš 5“ izgrađena je još osamdesetih godina sa dva transformatora. Rekonstrukcijom jednog, stvoreni su uslovi i za remont  drugog transformatora.
Radovi su urađeni u roku, za 30 dana. Vrednost investicije je 13 miliona , s tim što je 28 miliona već isporučeno u opremi za trafo stanicu “Niš 5”, kaže Džunić.
Osim što se obezbeđuje pouzdano napajanje električnom energijom, ovim radovima će se smanjiti buka, vibracije i zračenje u radu same trafo stanice.