Država će uložiti novac u Nišku, a četiri banje na prodaju

Država će uložiti novac u Nišku, a četiri banje na prodaju

Država će izdvojiti sredstva za povećanje kapaciteta i opremanje Niške Banje koja neće biti odmah privatizovana, dok će za četiri banje odmah biti pokrenuti postupci za prodaju – Bujanovčcku, Bogutovačku, Matarušku i Kuršumlijsku, najavljeno je danas tokom posete ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića.

Lončar je, nakon obilaska Instituta za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatskih bolesti “Niška Banja”, rekao novinarima da taj institut neće biti odmah privatizovan pošto će postojati mogućnost, prema odluci vladine komisije za privatizaciju banja, da svaka banja odluči da li ide u neku vrstu privatizacije ili strateškog partnerstva.

“To je pre svega namenjeno banjama u koje mora da ulaže država koje ne mogu same da se izdržavaju, koje su u minusi ili problemima. Ako one nađu strateškog partnera da uloži mi smo tu da podržimo, nije nam ova banja prioritet da ide u privatizaciju”, rekao je Ločar odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da se razmišlja o nabavci angio sale za Nišku Banju koja bi mogla da bude nabavljena sledeće godine ukoliko budu ispunjeni svi uslovi za dobijanje dozvole za njen rad, što bi mnogo rasteretilo Niš.

Lončar je naglasio da su pacijenti u Institutu u Niškoj Banji zadovoljni.

“Ova ustanova dobro radi, nije u dugovima i minusu, ali ovde mora da se uloži u obnavljanje i širenje kapaciteta. Dogovorili smo sada, a i sa Ministarstvo rada u čijoj je nadležnosti PIO fond, da damo saglasnot da se novac upotrebi za rekonstrukciju bazena i drugih delova, koja je potrebna zbog nerešenih imovinskih odnosa koji su na sudu”, naveo je Lončar.

24 21 22 23

Ministar za trgovinu i turizam Rasim Ljajić je rekao da je dogovoreno na komisiji za banje da se svaka banja posebno tretira.

“Dogovor je da najmanje četiri banje odmah idu u postupak privatizacije Bujanovčcka, Bogutovačka i Mataruška banja koje idu zajedno, kao i Kuršumlijska banja. Nastojimo da pokrenemo one banje koje danas uopšte ne rade ili posluju loše, a postoji mogucnost da za njih nađemo strateškog partnera ili kupca”, rekla je Ljajić.

On je naveo da je u Niškoj Banji situacija drugačija.

“Imamo centar koji može da bude ozbiljan centar zdravstvenog turizma za ovaj reigon, ali moramo da ga obogaćujemo novih sadržajima”, kazao je Ljajić.

On ističe da je potrebna i nova turistička ponuda, pošto Niška Banja može da postane i centar kongresnog turizma u ovom delu naše zemlje.

“Da bi to ostvario moramo da ponudimo nove zabavne sadržaje. Potrebna su i sredstva za to i vlada je spremna da ta sredstva izdvoji, jer ovde postoji ozbiljan potencijal”, naglasio je ministar trgovine i turizma.

Ljajić dodaje da tu nedostaju smeštajni kapaciteti pošto nema nijednog ozbiljnog hotela u Niško Banji.

Prema njegovim reči, bile su neuspešne privatizacije tri hotela i vlada će pokušati to da reši sa vlasnicima.

“Moramo da nađemo investitore koji će uložiti u smeštajne kapacitete, jer država više ne može da pravi hotele”, dodao je Ljajić.