Znameniti književnici u Sićevu i niškim školama

Znameniti književnici u Sićevu i niškim školama

U Sićevu će se po 26. put okupiti književnici iz Srbije i inostranstva od 13. do 16. septembra. Oni će nastupati u niškim školama održati okrugli sto „Muzej književnosti“ i promovisati knjige u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“.

Tradicionalnu nagradu “Ramonda Serbica” dobija književnik i akademik Dragoslav Mihailović. Nagrada se dodeljuje za celokupno književnio delo i doprinos književnosti i kulturi, a žiri su činili književnica Zlata Kocić dobitnica nagrade Ramonda serbica za 2015. godinu, niški književnik i prevodilac Velimir Kostov i teoretičarka književnosti Jasmina Ahmetagić iz Beograda.

Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u prostoru Umetničke kolonije i živopisnim predelima sela Sićeva. Ima međunarodni karakter i okuplja pisce, književne kritičare i prevodioce, kao i izdavače i druge učesnike književnog života.

Pisac i književni prevodilac Mihajlo Ignjatović, osnivač kolonije, kazao je da je nebitno da li će autori stvarati ili će samo akumulirati impresije i „notirati ideje“, jer inspiracija zavisi od individualnih predispozicija i navika samih stvaralaca.
Mnogo je važnije da ambijent i atmosvera u Koloniji obezbede učesnicima da dosegnu, na izgled neostvarljivu i, samo na prvi pogled, disharmoničnu težnju da se istovremeno udalje iz bila društvenog života i još intenzivnije približe njemu – reči su Mihajla Ignjatovića.
Učesnici ovogodišnje Književne kolonije Sićevo:

Akademik Dragoslav Mihailović (Beograd), dobitnik nagrade „Ramonda serbica“ za 2016. godinu
Vule Žurić, književnik iz Beograda, dobitnik nagrade „Ivo Andrić“ za 2015 godinu, kao i nagrade „Stevan Sremac“ za 2011. godinu
Uroš Petrović, književnik, televizijski autor, dečiji pisac i fotograf iz Beograda
Nadija Rebronja, pesnikinja, prevodilac i profesor književnosti iz Novog Pazara
Jovo Anđić, književni istoričar i publicista iz Beograda
Nedeljko Terzić, pesnik i urednik iz Sremske Mitrovice
Edvin Sugarev, pesnik, doktor književnosti i urednik iz Bugarske
Domaćini kolonije su niški književnici Zoran Pešić Sigma i Željko Ljubić

U koloniji učestvuju i prof. dr Goran Maksimović, Jovan Mladenović, Miloš Petrović, Velibor Petković, Dušan Mitić Car, Saša Trajković, Srđan Živković i drugi.

Program Književne kolonije u Nišu

13. (utorak) u 19 sati – Svečano otvaranje
(Sićevo, autobus za posetioce polazi ispred Doma Vojske u 18,00)

14 – 15. (sreda-četvrtak) – nastup učesnika u niškim osnovnim i srednjim školama
15. (četvrtak) u 12 sati – okrugli sto „Muzej književnosti“, Sićevo

16. (petak) u 19 sati – Dodela nagrade „Ramonda Serbica“ Akedemiku Dragoslavu Mihailoviću (Gradska kuća)

16. (petak) u 20,30 – Promocija knjige „Književni vodič kroz Beograd“ autora Jove Anđića (Narodna biblioteka „Stevan Sremac“)