Završeni IX Etno susreti u Niškoj Banji

Završeni IX Etno susreti u Niškoj Banji

Deveti „Etno sajam“ u Niškoj Banji ove godine okupio je više od 100 izlagača, od toga čak 63 udruženja iz cele Srbije, Makedonije, Slovačke i Crne Gore. U takmičarskom delu snage su odmeravali domaći kuvari i stare zanatlije. Birala se najbrža pletilja i vezilja, a na kraju festivala nagrađeni su najuspešniji od 22 ansambla Druge Folklorijade. Sve je to pratilo oko 5.000 posetilaca, što je i bio cilj opštine Niška Banje u okviru promocije turističkih potencijala našeg kraja.

Na štandovima na centralnom banjskom šetalištu mogli su se pronaći tradicionalna nošnja, ukrasi, ukusna domaća hrana i još mnogo toga što karakteriše Srbiju i njenu tradiciju.

Izlagač koji je na susretima već treću godinu, kaže da se svaki put rado vraća, a da joj je ljubav prema tkanju pomogla da prebrodi gubitak posla 2012. godine.

“Jako je teško izrada jedne tkanice, sama tehnika tkanja zahteva mnogo truda, jer prvo morate sve na papir da stavite i osmislite i onda da krenete u tkanje. Tkanici odredite boje I za dva dana može da se izradi jedna tkanica”, kaže Danijela Stevanović iz udruženje „Jablanički nit“ iz Leskovca.

“Ono bez čega se u Homolju ne može zamisliti doručak, ručak ili večera je kačamak. Sprema se na različite načine sa raznim dodacima. Kod nas se jedu i gljive i Burandeo jelo. To je jelo od svinjskog mesa koje se kuva satima, sve dok se ne raspadne. Onda se doda povrće i na kraju kukurzno brašno, kako bi se dobila gusta smesa. Ovo jelo jeste masno, ali se topi u ustima i sprema za specijalne prilike”, objašnjava Borica Zrnkarević iz udruženje žena „Nezaborav“ iz Žagubice.

Prema rečima Danijele Petković, predsednice Udruženja žena „Kruna“, koja je organizator sajma, ove godine učestvovalo je preko 100 izlagača, od toga 63 udruženja, dok su ostali bili samostalni izlagači.

„Svake godine se trudimo da budemo bolji, sajam nam je već prerastao u festival i takmičarskog je karaktera. Došli su ljudi iz Subotice, Beograda, Novog Sada, Kruševca, Kragujevca, Paraćina i dosta njih sa juga Srbije. Veliko interesovanje izazvalo je takmičenje na temu ’Košulja bela’, ali i ostale takmičarske discipline kao što su domaća radinost, stari zanati i nacionalna kuhinja, odnosno spremanje slanih jela i poslastica. Odabrali smo i najbržu vezilju i pletilju, a za kraj sajma smo uživali u festivalu folklora, na kome su učestvovale 22 folklorne grupe iz cele Srbije, u dve starosne kategorije“, rekla je predsednica udruženja „Kruna“.

Cilj IX Etno susreta je postignut, kaže predsednik opštine Niška Banja, Dejan Jovanović.

„Očuvanje kulturne baštine i negovanje etno tradicije naših krajeva kroz Etno susrete predstavljaju način da se promoviše i turistički potencijali koji Niška banja tek treba da iskoristi. U planu nam je da oživimo Koritnjak, Radikinu baru kao etno sela i svega onoga što Banja može da doprinese razvoju turizma“, kaže predsednik opštine Niška Banja.

Tradicionalna manifestaciju „Etno susreti“ organizovalo je udruženja žena „Kruna“ iz Niške Banje, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Niška Banja i Turističke organizacije Niš.