Zadruge spas za mala gazdinstva

U organizaciji Gradske opštine Niška Banja u petak, 23. marta održana je tribina o zadrugarstvu čiji je cilj bio da motiviše poljoprivredne proizvođače, prvenstveno voćare, da se udružuju i obnove dugogodišnju tradiciju zadrugarstva u banjskom kraju. Na skupu održanom u hotelu „Radon“ bilo je reči o principima zadružnog organizovanja i prednostima ovakvog udruživanja u odnosu na samostalni rad. Učesnici tribine takođe su mogli da saznaju koje korake moraju da preduzmu da bi formirali zadrugu, a na primeru zadruge „Oblačinska višnja“ iz Merošine mogli su da se uvere u koristi koje zadrugarstvo donosi. Na tribini je predstavljen i konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku sadnog materijala, mehanizacije i opreme, koji danski Program podrške razvoju vožarstva u južnoj Srbiji „Fruits end Beries“ realizuje sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.
Predsednik Gradske opštine Niška Banja Zoran Vidanović istakao je da ova opština namerava da na svom području oživi zadrugarstvo i tako podstakne poljoprivrednu proizvodnju. „Poljoprivreda je, uz turizam, razvojna šansa opštine Niška Banja, ali da bi tu razvojnu šansu iskoristili moramo da poljoprivrednu proizvodnju organizujemo na jedan novi, savremeniji način. Smatramo da je pravi put u formiranju modernih zadruga i u usmeravanju seoskih gazdinstava ka proizvodnji isključivo profitabilnih proizvoda i samo za poznatog kupca“, naglasio je Vidanović.
Predsednica Saveza zadruga Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga
Gordana Jovanović najavila je da će Savez narednih meseci na području juga Srbije organizovati čitavu seriju tribina i predavanja na temu udruživanja proizvođača i formiranja zadruga. „Cilj ovih predavanja je da voćari shvate da je za njih, zadruga najbolji oblik organizovanja. Poljoprivredna gazdinstva na ovom području su uglavnom mala, u proseku svako gazdinstvo raspolaže sa svega 1,7 hektara zemljišta, a i to zemljište čine veliki broj malih parcela razbacanih na više lokacija. Podaci pokazuju da više od 90 odsto gazdinstava proizvodi samo za sebe, a nema tržišne viškove i ne ostvaruje prihode. Težak je položaj i onih gazdinstava koja proizvode robu za tržište, jer su primorani da svoje proizvode prodaju od slučaja do slučaja, a u takvoj situaciji nakupci i preprodavci diktiraju cene i uslove plaćanja. Izlaz iz ove situacije je u udruživanju, formiranju zadruga, planiranju i standardizaciji proizvodnje. Udruživanjem u zadruge poljoprivredni proizvođači obezbeđuju jeftiniju nabavku repromaterijala i sigurnu prodaju svojih proizvoda, i prodaju po mnogo povoljnijim uslovima od onih koje dobijaju kada nastupaju sami. Na tržištu sigurno neće biti isti položaj jednog voćara koji nudi 10.000 kilograma voća ili zadruge koja nudi proizvode deset zadrugara, odnosno 100.000 kilograma voća“, izjavila je Jovanović.
Ona je izjavila da je primer zadruge koja dobro radi zadruga „Oblačinska višnja“.“Ova zadruga osnovana je pre dve godine, a već okuplja 40 zadrugara i 90 kooperanata koji proizvode višnje, šljive i kupine na svojim imanjima. Prošle godine ova zadruga otkupila je i prodala 500 tona višanja, 300 tona šljiva i 20 tona kupine, što joj je donelo neto prihod od 2,8 miliona dinara“, izjavila je Jovanović.
Voćari sa područja opštine Niška Banja su ovom prilikom pozvani da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku sadnog materijala, mehanizacije i opreme koji je raspisao danski Program podrške razvoju voćarstva u južnoj Srbiji „Fruits end Berries“. Zamenik višeg savetnika danskog programa Goran Branković istakao je da je konkurs otvoren do 30. aprila, i da oni čiji zahtevi budu usvojeni, mogu da računaju da će dobiti bespovratno polovinu ukupne vrednosti zasada, mehanizacije i opreme koju kupe. Branković je istakao da će proizvođači malina, višanja, šljiva, jagoda i borovnica, moći da dobiju subvencije koje se kreću u rasponu od 500 do 200.000 evra.

Komentari su zatvoreni.