Vrednost radova na Loznom kalemu 200 miliona

Vrednost radova na Loznom kalemu 200 miliona

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, obišao je juče sa saradnicima gradilište na potezu Lozni kalem kod Niške Banje gde se trenutno radi vodovodna i kanalizaciona mreža, a počela je i izgradnja ulica koje će se nalaziti na ovoj lokaciji. Ukupna vrednost svih radova na potezu Lozni kalem, gde odmiče i izgradnja fabrike IMI je 200 miliona dinara, a prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, infrastrukturni radovi se izvode uz zajedničko finansiranje Ministarstva za privredu i grada sa pojedinačnim učešćem od 50 odsto od ukupne vrednosti. Infrastrukturni radovi će biti završeni, ukoliko sve bude teklo po planu, u roku od 90 dana.

„Pre više od pola godine prostor od 33 hektara na Loznom kalemu bio je potpuno zapušten i bez ikakve infrastrukture i bilo kakvog pristupa, dana već izgleda drugačije. U pozadini se vidi da napreduje i izgradnja fabrike IMI, u vrednosti od 30 miliona evra, na prostoru od sedam hektara. Ostatak prostora, od preko 25 hektara, komunalno infrastrukturno se oprema. U toku su radovi na polaganju vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja nedostajuće infrastrukture“, kazao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

On je dodao, da su u toku radovi na glavnoj saobraćajnici koja će se nalaziti na ovoj lokaciji i da radovi koji su nedavno počeli odmiču po planu bez obzira što, u jednom trenutku, ni vremenske prilike nisu išle na ruku graditeljima koji su imali nekoliko kišnih dana, pa je došlo do sleganja zemljišta. I pored toga, mašine ne prestaju da rade.

„Pored ove saobraćajnice i javnog parkirališta koje je prati, radiće se još sedam ulica“ dodaje Bulatović. „Jedna od njih je Banatska ulica, sa druge strane saobraćajnice, koja se sada gradi u ukupnoj dužini od dva kilometra i 900 metara. Na taj način se podiže kvalitet ovog prostora, ali i cena kvadrata, pa i potencijalna zainteresovanost investitora. U centralnom delu se dalazi i prostor koji je predviđen za izgradnju Akva parka, a verujemo da postoje investitori koji će želeti da dobiju ovaj posao i da izgrade ovaj park. U svakom slučaju, na ovaj način, zemljište veličine 25 hektara pored fabrike koja se gradi, pripremamo za razvoj grada, ali i razvoj Niške Banje“, istakao je gradonačelnik Bulatović.

On je još jednom istakao, da je iznos sredstava koja se izdvajaju za izgradnju nedostajaće infrastrukture oko 200 miliona dinara. „Radove izvodimo u saradnji sa državom, pre svega sa Ministarstvom privrede gde oni učestvuju sa 50 odsto, a sa istim procentom sredstava učestvuje i grad Niš.

Prema rečima gradonačelnika, pored dve duže saobraćajnice koje se grade na lokaciji Lozni kalem, biće izgrađeno još pet manjih saobraćajnica koje će povezivati ove dve veće i iseći ceo potez na nekoliko parcela. Ukupan broj saobraćajnica je sedam.