Uspešno održan drugi Suva Extreme Challenge MTB maraton

Uspešno održan drugi Suva Extreme Challenge MTB maraton

Dan za nama doneo je puno uzbuđenja i neizvesnosti.  Na stazama Suve planine, održan je drugi po redu,  maraton u planinskom biciklizmu Suva Extreme Challenge.

Sa šetališta u Niškoj Banjij, grupa biciklista je startovala u zatvorenoj vožnji do ulaska na  zemljani put u selu Radikina Bara. Takmičari na malom maratonu su imali zadatak da savladaju 25km staze,  a takmičari na velikom maratonu 55km.  Staza ih je dalje vodila kroz brojna sela Suve planine, te do Bojaninih voda i manastira Veta, odakle se pruža pogled na Trem,  jedan od najviših vrhova Srbije , koji sa svojih 1810 mnv. gospodari Suvom planinom. Sa brojnim teškim usponima, predelima koji ostavljaju bez daha ali i zanimljivim i atraktivnim spustevima, koji se smenjuju duž cele staze,  što je  čini vrlo dinamičnom i ne dozvoljava takmičarima voznju u ujednačenom ritmu, pravi je izazov izboriti se sa njom, a već veliki uspeh biti među pobednicima.

Na velikom maratonu to je pošlo za rukom  Marjanu Mitiću iz Biciklističkog kluba Naissus 018, dok je drugo mesto pripalo takmičaru iz  Makedonije,  inače iskusnom maratonacu Aleksandru Gjuroviku iz klub Oxigen, Skoplje, a najnižu, ali ne i manje vredu stepenicu postolja zauzeo  je Marko Stanimirović, Bk Naissus 018. Čestitamo im još jednom jer je borba za prva tri mesta bila lavovska. Takođe odličnu trku na velikom maraton imali su  Emil Cvetanov i Ivan Pantelić, koji su samo malo kasnili za pobednicima.

U kategoriji žena postoljem su dominirale takmičarke iz Makedonije, sve tri članice Biciklističkog kluba Oxigen, Skoplje, a pobednica je bila Aneta Antovska, potom na drugom mestu Katerina Nikolovska,  a treća je kroz cilj prošla vrlo borbena Andrijana Anastasoska. Devojke svaka čast!

Na malom maratonu, koji je mali samo po imenu, a sva druga obeležnja ga svrstavaju u trku koju je izazvo izvoziti, dominantan od starta bio je takmičar iz Bugarske Alek Bonev, vozač srpskog kluba Orlovac iz Crne Trave, dok su drugo i teće mesto zauzeli članovi Bk Bike M iz Pirota Aleksandar Džunov i Miloš Jovanović.

U kategoriji žena pobednica je Andrea Budimovska, tim Energi, Mtb RheinBerg, iz Skoplja. Čestitke!

IMG_2552-000000000000-800x445

Medalje najboljima uručili su predsednik opštine Niška Banja Dejan Jovanović, član Veća GO Niška Banja Dušan Živković i predsednik BK Naissus-a Nikola Milanović.

Zahvaljujemo se svim učesnicima trke, zbog kojih je ceo ovaj događaj i uprilagođen, a veliku zahvalonst takođe iskazujemo i svim volonterima koji su pomogli da se ovaj maraton održi i bude na nivou na kome je. Hvala i svim sponzorima i prijateljima maratona.

Posebnu zahvalost dugujemo Turističkoj organizaciji Grada Niša i opštini Niška Banja.

 

IZVOR: Naissus 018