Treći bazar zdravlja – 2016

Treći bazar zdravlja – 2016

U utorak 02.08.2016. godine od 11 – 14 časova na glavnom šetalištu u Niškoj Banji, Dom zdravlja Niš u saradnji sa GO Niška Banja organizuje treći ovogodišnji Bazar zdravlja. Ovom prilikom građani će moći da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta.
Na Bazaru zdravlja radiće se: merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, podela saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podela edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.
Vodeće uzroke obolevanja i umiranja u Republici Srbiji predstavljaju hronična nezarazna oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva), čijem nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa. Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija.
Osnovni zadatak Doma zdravlja Niš kao ustanove primarne zdravstvene zaštite je unapređenje zdravlja i poboljšanje kvaliteta života eliminisanjem uzroka koji dovode do pojave bolesti i približavanje sistema zdravstvene zaštite korisnicima.
I ove godine organizovaće se „Bazari zdravlja“ na različitim lokacijama u gradu, u junu, julu, avgustu, septembru i oktobru.
Osnovni cilj promocije zdravlja i zdravih stilova života je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.