Svečani prijem za italijanske i srpske umetnike, učesnike skupa u Sićevu

Svečani prijem za italijanske i srpske umetnike, učesnike skupa u Sićevu

Petoro umetnika iz Italije i četvoro iz Srbije učestvuju od 05. do 13. avgusta na srpsko-italijanskom umetničkom dijalogu kroz rezidencijalni boravak u Likovnoj koloniji u Sićevu. Oni će govoriti o uticaju tradicije na današnju umetničku praksu, a osim razgovora, umetnici će moći da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline.
U Sićevu će boraviti Paolo Segici (Paolo Seghizzi), Silvio Pocati (Silvio Pozzati), Alesia Meljo (Alessia Meglio), Roberto Đanineti (Roberto Gianinetti) i Klaudia Kanavezi (Claudia Canavesi) iz Milanske regije. Od naših umetnika biće Lidija Uzelac i Slobodan Radojković iz Niša, Kristina Pirković iz Beograda i Jelena Šalinić Terzić iz Kraljeva.

Tema ove manifestacije je “Uticaj tradicije na umetničke prakse danas”, a opredelili su se baš za ovu temu, kažu, jer su imali u vidu različito kulturološko nasleđe dve zemlje i potrebu za međusobnim umetničkim dijalogom, kroz savremenu praksu.

Tokom boravka u Nišu, oni će obilaziti Sićevačku klisuru i manastire, arheološko nalazište Medijana, izložbene postavke Narodnog muzeja u Nišu, Tvrđavu i drugo kulturno-istorijsko nasleđe ovog kraja.

Organizator ovog umetničkog dijaloga je niška Galerija savremene likovne umetnosti koja ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u koncipiranju i realizovanju umetničkih susreta međunarodnog karaktera. Projekat je podržalo Ministarstve kulture.

Na osnovu prethodnog dogovora, svi učesnici su pre dolaska u Sićevo načinili po jedan rad identičnih dimenzija od kojih će biti formirana mapa. Pored ovoga, po tradiciji svako od učesnika za fond GSLU ostavlja po jedno delo načinjeno tokom učešća u manifestaciji.

Za umetnike  koji borave u Sićevu, danas je u Gradskoj opštini Niška Banja organizovan svečani prijem. Predsednik opštine, Dejan Jovanović  je, poželevši dobrodošlicu gostima, predstavio lepote i turističke i investicione potencijale opštine Niška Banja, čija su priroda i kulturno-istorijsko nasleđe bili riznica inspiracije mnogim umetnicima.

viber imageviber image1