Pihtije kao banjski brend

Pihtijada u Niškoj Banji, jedina pihtijada u južnom delu Srbije, okupila je 18. i 19. janauara na centralnom banjskom šetalištu brojne ljubitelje ovog specijaliteta. Svoje umeće u pripremanju pihtija demonstrirali su meštani Vlasotinca, Svrljiga, Niša, Niške Banje i okolnih banjskih sela. Pihtije koje su se krčkale u desetak kazana bile su prava atrakcija za goste Niške Banje, među kojima je bilo dosta i makedonskih navijača koji su u Nišu pratili Evropsko prvenstvo rukometu. Posetioci su mogli da probaju pihtije koje su prethodnih dana pripremali učesnici manifestacija, ali i grejanu rakiju, pite, proje i druge specijalitetet iz ovog kraja.
Među pedesetak učesnika pihtijade bilo je domaćica, službenika, električara, penzionera.. Jedna od učesnica Pihtijade, Dragica Trifunović iz Niške Banje istakla je da priprema pihtija predstavlja deo ovdašnje tradicije i da se umeće prenosi sa kolena na koleno. „Ovde nema profesionalnih kuvara, ali su svi učesnici pravi majstori za pihtije. Pihtije se kuvaju i u drugim delovima naše zemlje, ali ove iz niškog kraja nemaju premca. Za razliku od vojvođanskih pihtija koje se jedu kao glavno jelo, ove naše ovde se jedu kao predjelo“, objasnila je Trifunović.
Pobednik prošlogodišnje Pihtijade Goran Živić iz Svrljiga istakao je da tajna dobrih pihtija leži u dobrom mesu. „Bez dobrog dimljenog mesa nema ni dobrih pihtija. Od začina se koriste pre svega beli luk i so, i možda eventualno, malo biber i lovorov list“, rekao je Živić.
Predsednik Gradske opštine Niška Banja Zoran Vidanović istakao je da sve veći broj posetilaca i učesnika Pihtijade potvrđuje da je ovaj specijalitet posao brend Niške Banje.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.