„Pametna učionica“ u gimnaziji Svetozar Marković

„Pametna učionica“ u gimnaziji Svetozar Marković

Gimnazija Svetozar Marković dobila je učionicu specijalno opremljenu za učenje ruskog jezika. Ideja je da se u Nišu stvori prostor u kojem će se promovisati ruska kultura, rečeno je na svečanom otvaranju.
Ova „Pametna učionica ruskog jezika“ projekat je gimnazije Svetozar Marković i Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu, a realizovan je uz podršku kompanije NIS.

„Niš je jedan od gradova u kojima se i dalje uči ruski jezik. Sama učionica opremljena je najsavremenijim aparatima koji se mogu naći za učenje stranih jezika. Naš zadatak je da učenici mogu da dođu, da ne razmišljaju ni o čemi i da mogu spokojno da uče ruski jezik, izjavio je Aleksej Poklonikov, predstavnik Ruske humanitarne misije.
Po zakonu, učenici u srednjoj školi nastavljaju da uče jezike koje su učili u osnovnoj. Sve je manji broj osnovnih škola u kojima se uči ruski jezik, a ovom učionicom će se situacija poboljšati, smatraju pokretači projekta.
„Ukoliko se ovakav trend nastavi, u narednom periodu u Nišu se gotovo neće učiti ruski jezik. Odlučili smo da u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom probamo da, putem ovog projekta, malo popravimo situaciju, s obzirom na to da Filozofski fakultet obrazuje profesore ruskog jezika a mladi u našem gradu itekako imaju veze sa ruskom kulturom.“ kaže direktor gimnazije Svetozar Marković, dr Marijan Mišić.

Otvaranju „pametne učionice ruskog jezika“ prisustvovao je predsednik Skupštine Gradske opštine Niška Banja, Zoran Jovanović.