Održana najmasovnija avanturistička trka na Balkanu u Jelašničkoj klisuri

Održana najmasovnija avanturistička trka na Balkanu u Jelašničkoj klisuri
THE MAZE UP – 16. Jun 2018.
Sportski klub „Tribe“ je po četvrti put priredio nezaboravan događaj u lavirintima Jelašničke klisure i uspeo da oduševi preko 650 takmičara iz 6 zemalja. Avanturistička trka “The Maze Up” sa preko 40 prepreka na stazama Rookie (15km) i Adventure (25 km), startovala je iz centra sela Jelašnica kod Niša. Staze su vodile preko stenovitih predela klisure, zemljanih puteva, livada i okolnih sela, i tako pokazale jedinstvene lepote ovog Specijalog rezervata prirode. Na samoj stazi, pored trčanja ili pešačenja kroz prelep ambijent Jelašničke klisure, takmičari su imali priliku da na određenim tačkama savladaju specifične prepreke. Prepreke poput puzanja, provlačenja, preskakanja, izvlačenja tereta, blata, penjanja itd. testirale su njihove sposobnosti do krajnjih granica.
Stazu od 15km najbrže je savladao Željko Ćorić za sat vremena i 49 minuta. Drugo mesto zauzeo je Novica Stojanović za sat vremena i pedeset minuta, dok je trećeplasirani Mišo Vrućinić prošao kroz cilj nakon sedam minita. Najbrža u ženskoj kategoriji bila je Ines Kopilović koja je savladala stazu sa svim preprekama za 2 sata i 11 minuta. Na drugo mesto se plasirala Jelena Radivojević za 2 sata i 40 minuta , dok je treće mesto zauzela Jelena Janezić za 2 sata i 44 minuta.
Posebno atraktivna i veoma zahtevna Adventure kategorija (25km), privukla je najbolje trkače i trkačice iz regiona koji su se spartanski borili za plasman i dolazak do cilja. Najbrži na stazi ove godine bio je Ratko Maksimović sa vremenom 2 sata i 58 minuta. Milan Ivić zauzeo je drugo mesto sa vremenom 3 sata i 28 minuta, dok je trećeplasirani Milan Nešić pretrčao stazu za 3 sata i 51 minut. Najbrža Adventure devojka bila je Nevena Rajković koja je na cilj stigla za 4 sata i 13 minuta. Drugoplasirana Sara Pirnat prešla je stazu za 4 sata i 52 minuta, dok je trećeplasiranoj Mileni Simić bilo potrebno 4 sata i 57 minuta.
Nakon trke takmičari su uživali u programu koji je obuhvatio Cave Party u potkapini, Fire Show, radionice sportskog penjanja i joge.
Podršku u organizaciji ovog događaja pružili su Turistička organizacija Niš, Gradska opština Niška Banja, Beosport, Alp, Fit Pass, 351 Creative, Coca-Cola HBC, Jaffa Crvenka, Pčelinjak Jevtić, Nonstop Fitness, Planinarski savez Srbije, kao i brojni volonteri i lokalno stanovništvo. Posebnu zahvalnost zaslužuju: Makalu, Outdoor Collective, Zeleno Drvo, D Express, Super+Digital, MAK – Kuća delikatesa, Papergirl Galerija, PK Slavija, Termorad Niš, Gorska Služba Spašavanja, OŠ “Đura Jakšić”, kao i nezaobilazne porodice Pavlović i Lilić iz sela Jelašnica.