Neobična knjiga niške autorke koja uči i zabavlja najmlađe

Neobična knjiga niške autorke koja uči i zabavlja najmlađe

Vesela veštica Nika, nova dečja knjiga niškog pisca Lele Stojanović, već se nalazi među 40 najprodavanijih u izdavaštvu “Lagune”, a autorka kaže da su rekacije mališana pozitivne, ali da joj je posebno drago što kažu da ima reči kojima ne znaju značenje, što daje edukativni karakter romanu.

Kao što i sam naziv kaže, glavni lik je dobra veštica Nika, koja dolazi u grad Šmek, gde ima zadatak da uveseljava ljude i čini dobra dela. Njene priče su smešne i zabavne, a autorka kaže da su neki od komentara bili i da je knjiga neobična, drugačija od onoga što inače čitaju.
Ona treba da održi nivo veselja i radosti među stanovnicima, među decom i odraslima, jer previše je negativnih osobina i negativnog stanja koje šteti ljudima i dobrim vešticama. Poruka cele knjige je da svi budemo mnogo veseliji, da činimo dobra dela, tako jedni druge uveseljavamo i svima će nam biti mnogo bolje – priča Stojanović.

320x0_Lela-Stojanovic2

Autorka je, kako kaže, posebno zadovoljna time što deca ne znaju sve reči, jer se nada da će ovim obogatiti svoj rečnik, koji je inače oskudan, a deo koji se tiče različitih vidova edukacije i jeste ono što je zajedničko za sva njena dela.

Ona se do sada bavila pisanjem romana, priča, predstava i pesama, među kojima ima i onih za odrasle. Ipak, najviše uživa u pisanju za najmlađe jer, kako kaže, rad sa njima je najviše uveseljava i daje joj pozitivnost.
Najviše volim da stvaram za decu, jer je lepo družiti se sa njima, volim da vidim njihove reakcije, da ih kroz te stvari malo i edukujem, ali da im bude zabavno, da se raduju. To je zaista prelepo i mnogo su iskrenije reakcije, mnogo su pošteniji i šta god da ste napisali, bilo dobro ili loše, oni će vam to pokazati – priča autorka.

Učenje o ekologiji u pozorištu

Bitan deo karijere ove autorke, koja živi i stvara u Niškoj Banji, čine i ekološke pesme i predstave za koje je pisala tekstove. Neke od njih su izvođene u školama, neke u pozorištima, a deca uvek lepo reaguju na njih i, što je najbitnije, shvataju zašto je bitno čuvati prirodu.
Predstava „Čuvari prirode“ se igra u niškom pozorištu i ima jako lep odziv, kada je gledaju deca tačno znaju da treba da čuvaju prirodu, ne bacaju smeće bilo kuda, da ne zagađuju reku, da im treba čist vazduh, da sade drveće i cveće. Deca su jako upućena jer uče o tome i kod kuće i u školi – kaže ovaj pisac.

Ona poručuje da za pisanje za decu nije potrebno vraćati se unazad, već samo zadržati dete u sebi i one osobine koje krase najmlađe.