Nebeska trka „Sokolov put“

Nebeska trka „Sokolov put“

Planinska trka „Sokolov put“, održaće se po drugi put na Suvoj planini, 01.maja, 2015. u organizaciji Skyrunning Asocijacije Srbije, Turističke Organizacije Niš, Opštine Niška Banja, uz podršku i pokroviteljstvo Grada Niša.

Konfiguracija staze „Sokolov put“ sa dužinom od 22 km i 2.200 m ukupnog vertikalnog uspona ispunjava sve međunarodne standarde staza u kategoriji sky race-a, planinske trke na velikim nadmorskim visinama.

Nebeska trka "Sokolov put"
Nebeska trka „Sokolov put“

Trka startuje u 08.00 h iz centra Niške Banje i vodi preko vrhova Koritnik, Mosor, Sokolov kamen, do najvišeg vrha Suve planine, Trema (1.810m nv).
Ukupan broj prijavljenih takmičara je 259, od toga 147 u kategoriji trkača i 112 planinara i planinarki. Pored učesnika iz Srbije, na trci učestvuju i takmičari Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Mađarske, ali i trkači iz Švedske, Poljske koji su stalni učesnici svetskih i evropskih trka.
Za razliku od ustaljenih načina provođenja prvomajskih praznika,„Sokolov put“ će svojim učesnicima pored trke na stazi sa najlepšim vidikovcima u Srbiji, omogućiti da bolje upoznaju okolinu Niša tokom 2. i 3. maja.
U ponudi će biti više programa koje će takmičari moći da izaberu: slobodno penjanje u Jelašničkoj klisuri, speleo ture, tandem let paraglajderom, rafting Nišavom, tako da će ovaj događaj prevazići okvire trke i postati svojevrsna prezentacija i promocija mogućnosti koje okolina Niša nudi iz oblasti avanturističkog turizma.
Najbrže trkače i planinare očekuju vredne nagrade: novčane nagrade, sportska oprema, kao i atraktivna vikend putovanja.